Usein kysyttyä


Tälle sivulle olemme koonneet vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin.


Lämmitys


Kuinka voin seurata oman kodin ja kesämökin sekä yrityksen energiankulutusta?


Oma Energia -palvelussa kaikki Loisteen asiakkaat voivat seurata sähkönkäyttöään sekä kilowattitunteina että euroina. Palvelu on maksuton ja se on tarkoitettu sekä kotitalous- että yritysasiakkaille energiankäytön tehostamiseen.

 

Oma Energia -palvelun esittely


Miksi sähkölaskuni on talvella suurempi kuin kesällä?


Kotiisi on vaihdettu etäluettava sähkömittari. Sen ansiosta sähkölasku perustuu aina todelliseen kulutukseen. Talvella sähköä kuluu lämmitykseen ja valaistukseen, minkä vuoksi sähkönkäyttö ja myös sähkölaskut ovat suurempia kuin kesällä.


Mikä lämmitysjärjestelmä kiinteistööni kannattaa laittaa?


Ei ole olemassa yhtä yleispätevää ratkaisua. Lämmitysjärjestelmissä on huomattavia eroja, joten jokainen tapaus on käsiteltävä yksilöllisesti. Jotkut järjestelmät ovat vaivattomia ja edullisia hankkia, mutta niiden käyttökustannukset voivat olla suuret. Valintatilanteessa pitää verrata sekä perustamis- että käyttökustannuksia.


Naapurilla on samankokoinen talo ja samanlainen lämmitysjärjestelmä, mutta hänellä kuluu huomattavasti vähemmän energiaa kuin minulla?


Ihmiset elävät ja asuvat eri tavoin. Eniten energiaa kuluu lämmitykseen ja veden lämmitykseen. Naapuri voi polttaa ahkerasti puita takassa tai leivinuunissa ja pitää huoneiden lämpötilat alhaisempina kuin sinä. Veden käytössä asukkaiden tavat ja tottumukset vaikuttavat eniten siihen, kuinka paljon vettä kuluu peseytymiseen.


Laitoin ilmalämpöpumpun, jonka pitäisi säästää sähköä. Nyt ihmettelen, miksi sähkölaskuni ovat vain nousseet?


Ilmalämpöpumppu saattaa olla automaattiasennolla, jolloin se jäähdyttää, mikäli huonelämpötila nousee esimerkiksi takkaa lämmitettäessä. Muissa kuin sähkölämmitystaloissa osa lämmitysenergian tarpeesta siirtyy lämpöpumpun tuottamaksi. Tämä lisää sähkönkulutusta, mutta vähentää päälämmitysjärjestelmän energiankäyttöä.


Kiinteistööni on asennettu maalämpöpumppu. Sähköä kuluu kuitenkin saman verran kuin suoralla sähköllä lämmitettäessä. Miksi?


Syitä voi olla useita. Porakaivosta voi olla vesi loppu tai kaivon vedentuotto on riittämätön. Maalämpöyksikön säädöt voivat olla pielessä ja se lämmittää kiinteistöä sähkövastuksilla. Ilmanvaihto voi olla väärin säädetty.


Paljonko voin säästää puuta polttamalla sähkölämmitystalossani, jossa on takka/leivinuuni?


Pinokuutiosta halkoja saadaan huoneilmaan lämmitysenergiaa noin 800 - 1 200 kWh. Lämmitystehoon vaikuttavat puulaji, puun kuivuus ja tulisijan hyötysuhde. Paras lämpöarvo on koivulla. Hyöty riippuu myös siitä, kuinka lämmin ilma pääsee jakautumaan kiinteistöön.

 

Valaistus


Kannattaako minun vaihtaa kaikkiin valaisimiin energiansäästölamput?


Energiasäästölamput kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin hehkulamput. Suurin hyöty säästölampuista saadaan valaisimissa, jotka palavat yleensä aina, kun kotona oleskellaan: keittiö, olohuone, WC ja käytävätilat. EU on tehnyt päätöksen, jonka mukaan hehkulamppujen myynti kielletään portaittain vuoteen 2016 mennessä.


Minkätehoisen energiansäästölampun ostan 60 wattisen hehkulampun tilalle?


Energiansäästölamppua ei pidä ostaa wattimäärän vaan lumen-arvon perusteella. Lampun antaman valon määrää eli valovirtaa mitataan yksiköllä, jonka nimi on lumen. Löydät lampun pakkauksesta pienellä merkityn lumen-merkinnän, joka on lyhennetty ”lm”. Kaupassa kannattaa muistaa, että 60 watin hehkulampun tilalle kannattaa ostaa sellainen säästölamppu, jonka lumen-arvo on vähintään 700 lumenia. Tarkista myös lampun kannan malli. Energiansäästölampun kanta voi olla kokoa E27 tai E14.

 

Saunominen

 

Kuinka paljon enemmän aina valmis kiuas käyttää sähköä verrattuna tavalliseen kiukaaseen?

 

Kiuas on teholtaan kodin suurin sähkölaite, joten sauna kannattaa lämmittää koko perheelle eikä vain yhdelle kylpijälle.

 

Perinteisen kiukaan sähkönkulutus saunomiskertaa kohti on 6-10 kWh eli n. 0,90 - 1,5 euroa. Jos kylvet 2 kertaa viikossa, vuodessa sähköä kuluu 2 x 8 kWh x 52 (viikkoa) = 832 kWh. Rahassa se merkitsee 125 euron lisäystä sähkölaskuun, kun sähkö maksaa 0,15 euroa/ kilowattitunti.

 

Aina valmiissa kiukaassa suuri kivimäärä pidetään koko ajan lämpimänä. Kiukaan sähkönkulutus muodostuu ns. muhimistehon ja kiukaan lämmitystehon päällä pitämisestä. Mittauksissa aina käyttövalmiin kiukaan sähkönkulutus on ollut 2000 - 3000 kWh vuodessa, mikä tarkoittaa 300 – 450 euron lisää vuoden sähkölaskuun. Kiuas käyttää saman verran sähköä kuin 4-5 saunomiskertaa viikossa tavallisella kiukaalla, joten suuresta sähkönkulutuksesta johtuen se sopii hyvin vain ahkerille saunojille.

Lisätietoa kiukaasta energia.fi-sivuilta


Kylmälaitteet

 

Meillä on aika vanha pakastin. Kuinka paljon se käyttää sähköä ja mitä se maksaa?

 

Useimmat sähköyhtiöt lainaavat maksutta asiakkailleen ns. wattivahtia, jolla voit mitata vanhan pakastimesi todellisen sähkönkäytön. Soita ensin paikalliseen sähköyhtiöön ja varaa mittari, koska mittarit voivat olla niin kysyttyjä, että joudut varauslistalle. Mittarin mukana saat käyttöohjeen ja tietoja eri laitteiden keskimääräisestä sähkönkäytöstä, johon voit verrata oman laitteesi kulutusta.

 

Wattivahdilla voit mitata pistotulppaliitäntäisten kodinkoneiden sähkönkäytön. Tällaisia ovat mm. kaikki kylmälaitteet, astian- ja pyykinpesukone, vesisänky ja ilmankostutin. Suoraan sähköverkkoon kytkettyjen laitteiden, kuten lieden, sähkökiukaan tai lattialämmityksen sähkönkäyttöä wattivahdilla ei voi mitata.

 

Sulaako pakastin?

 

Alle puoli vuorokautta kestävä sähkökatkos ei vielä vaikuta pakasteiden laatuun, kunhan pakastinta ei auota. Työtehoseuran tutkimuksen mukaan paksueristeiset säiliöpakastimet säilyttävät pakasteet jäisinä jopa useita päiviä.

Pakastimen lämpenemisnopeuteen vaikuttavat monet seikat: pakastimen ikä, käyttötilavuus, eristepaksuus, täyttöaste, tiivisteiden kunto, ympäristön lämpötila ja käyttäjän toiminta.

Työtehoseuran testissä täyden pakastimen nopeimmin lämmenneen pakasteen sulaminen 0-asteiseksi kesti säiliöpakastimessa 68 - 75 tuntia ja kaappipakastimessa 52 tuntia.

Pakastimen täyttöasteella on suuri vaikutus: täyden pakastimen koko sisältö suli 0-asteiseksi 20 - 30 tuntia hitaammin kuin vajaan pakastimen sisältö. Jos taloudessa on kaksi pakastinta, niiden sisältö kannattaa yhdistää keväällä. Samalla säästyy sähköä.

Sulanut elintarvike on käyttökelpoinen, kunnes sen lämpötila saavuttaa jääkaappilämpötilan +5 astetta. Poikkeuksena ovat raaka liha, kala ja äyriäiset, jotka kannattaa valmistaa ruoaksi ennen kuin ne lämpenevät +2-asteisiksi. Nopeimmin sulavat sokeria sisältävät leivonnaiset kuten pulla ja sokerikakku. Raaka liha sulaa hitaasti.
Vapaat sähkömarkkinat

Kaikki sähkönkäyttäjät voivat ostaa sähköenergian haluamaltaan sähkönmyyjältä. Sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö.
Sähkön kilpailutus