Tilaa syöte syöte Energiaviesti
Syötteen kokonainen osoite. 14 min 26 s sitten

Kahvia kahvihifistelijöille

Ke, 27/11/2019 - 06:25

Italialaisen De´Longhin uudessa täysautomaattisessa kahviautomaatti Maestosassa yhdistyvät myös italialainen upea muotoilu, kiiltävät pinnat ja innovatiivisuus.

De´Longhin Maestosa on täysiautomaattinen kahvikone, joka valmistaa kahvijuomasi napinpainalluksella pavun jauhamisesta valmiiksi juomaksi kuppiin. Laitteessa on kaksi erillistä papusäiliötä ja kaksi erillistä, hiljaista ja tarkkaa kahvimyllyä, jotka jauhavat pavut ammattimaisen tarkasti saaden aikaan aromikkaan kahvin täydellisellä cremalla. Voit valita kuhunkin juomaasi sopivan papulaadun mieltymyksesi mukaan.

Maestosassa on kuusi käyttäjänsä mukaan nimettävää profiilia, joiden taakse voi tallentaa käyttäjien lempikahvit. Älypuhelimeen ladattavan De´Longhi Coffee Link -sovelluksen avulla voit olla puhelimellasi yhteydessä kahviautomaattiin.

Suositusvähittäishinta: Maestosa kahviautomaatti (EPAM960.75.GLM), 2495 €.

Maahantuonti ja lisätiedot: www.sahkotuonti.fi

Pehmeä vinyylilevyjen soundi lämmittää

Ke, 27/11/2019 - 06:14

LX310BT-levysoittimessa on tyylikäs ulkonäkö ja huolellisesti suunnitellut toiminnot. Rungossa on käyttöä varten myös nappulat intuitiiviseen käyttöön, mukaan lukien suora bluetooth-nappi, josta painamalla voi helposti yhdistää soittimen kaiuttimiin ja aloittaa tai lopettaa toiston.

Sony levysoittimen suositushinta 250 €.

Maahantuonti ja lisätietoja: www.sony.fi

Tiskaa mukavammin laatikossa

Ke, 27/11/2019 - 06:09

Se ei näytä tavalliselta astianpesukoneelta, ja se onkin kaikkea muuta kuin tavallinen. Se on ainutlaatuinen, mutkaton ja joustavampi kuin tavallinen astianpesukone.

Voit valita joko kaksi päällekkäistä laatikkoa, yhden laatikon altaan molemmille puolille tai ehkä vain yhden yksittäisen laatikkotiskarin, jossa on tilaa kuuden hengen astioille, jos taloudessasi ei asu kovin monta. Ihanteellinen perheelle, jossa henkilömäärä voi vaihdella viikosta toiseen.

Fisher & Paykel DishDrawer on maailman ainoa laatikkotiskikone. Laatikkotiskarin ohjeelliset vähittäishinnat alkaen: 1199 €

Maahantuonti ja lisätietoja: www.witt.fi

Lahja voi olla myös palvelu

Pe, 22/11/2019 - 08:36

 

Joulupukilla ja Petteri Punakuonolla on kova kiire ehtiä yhdessä illassa kaikkiin maailman koteihin. Urakan vaativuutta lisää se, että jo seniori-ikään ehtinyt logistiikka-alan pätkätyöläinen joutuu kantamaan taloihin raskaita säkkejä täynnä tavaraa.

Pukki voi kuitenkin huokaista helpotuksesta. Yhä useammassa kodissa – ja varsinkin aikuisten kesken – on alettu suosia aineettomia lahjoja. Pukinkontti on aikaisempaa kevyempi, mutta vain vaa’alla mitattuna.

Aineeton lahja voi olla esimerkiksi lahjakortti johonkin palveluun. Se voi olla myös vaikkapa kortti, jossa kerrotaan, että lahjarahat on ohjattu tänä vuonna hyväntekeväisyyteen.

Aineettomat lahjat tekevät jo sinänsä hyvää ympäristölle. Niiden avulla voi vähentää turhan tavaran ostamista ja antaa jotain muuta, jolla voi olla lahjan saajalle enemmän merkitystä.

 

Akupunktio vai pyjamabileet?

Aineettomiin lahjoihin pätee sama kuin lahjoihin ylipäätään. Hyvä lahja vaatii miettimistä ja lahjan saajan tuntemista.

Vinkkejä aineettomiin lahjoihin voi ammentaa vaikkapa sivustolta annajotainmuuta.fi.

Sivustolta löytyy lahjaideoita akupunktiohoidosta pyjamabileisiin sekä savusaunakäynnistä viininmaistelukurssiin.

Sivustolta voi printata myös lahjakortin, joka on tässä tapauksessa eräänlainen lupaus tulevasta. Kortin voi tietenkin askarrella myös itse, mikä tuo lahjaan lisää henkilökohtaisuutta.

Yksi vaihtoehto on käyttää heti rahaa ja ostaa palveluyrityksestä lahjakortti. Palveluyritys kannattaa tässäkin tapauksessa ymmärtää laajasti, se voi tarkoittaa vaikkapa hierojaa, sinfoniaorkesteria, ravintolaa tai pakohuonepeliä.

 

Yhteistä tekemistä

Lahjan perusideaan kuuluu, että sen antaja ei ajattele itseään, vaan lahjan saajaa. Aineeton lahja voi olla kuitenkin kivaa yhteistä tekemistä, josta kaikki pääsevät osalliseksi.

Lahja voi olla yhteinen elokuva- tai teatteri-ilta illallisineen. Tai vaikkapa koko perheen retki kansallispuistoon.

Aineeton lahja voi olla myös kokonainen tarkkaan suunniteltu elämyspäivä. Jännitys lisääntyy entisestään, mikäli koko ohjelmaa ei paljasta osallistujille etukäteen.

 

Naapuriakin voi muistaa

Aineettomia lahjoja on luontevaa antaa myös vaikkapa vähän kaukaisemmille sukulaisille tai naapureille, heille, joita ei normaalisti lahjoilla muista.

Elsa-täti voisi ilahtua vaikkapa suursiivouksesta tai kaupassakäyntiavusta.

Naapurin Reinon voisi yllättää tekemällä hänenkin lumityönsä.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Shutterstock
Hemmottele jalkoja kylvyllä

To, 21/11/2019 - 18:52Säännöllinen jalkahoito kannattaa. Moni kärsii halkeilevista kantapäistä. Helpommalla pääsee, kun ei päästä halkeamia syntymään eikä kovettumia ja halkeamia kivuliaiksi.

Ihon paksuuntuminen on tavanomaista jalkapohjissa ja isovarpaiden sivuilla etenkin paljon liikkuvilla ihmisillä. Myös seisomatyössä alaraajat kuormittuvat. Työkenkiä on hyvä vaihdella ja tarkkailla jalkojen sekä kynsien kuntoa. Puhtaat puuvillasukat tai kosteutta estävät bambusukat ovat hyvä valinta.

 

Säännöllinen rasvaus

Säännöllinen rasvaus tekee jaloille hyvää ja sarveiskerros pehmenee mukavasti jalkakylvyssä.

Jalkakylpylaitteet ovat edullisia – noin 25-150 euron välillä.

Jalkakylpyyn voi laittaa pehmentävää suolaa ja eteerisiä öljyjä. Valinnanvaraa on runsaasti. Myös jalkavoiteita löytyy eri tarpeeseen.

Jalkavoiteen rasvapitoisuuden pitäisi olla vähintään 30 prosenttia eli ihan ohuet ”litkut” eivät auta. Itselle sopiva jalkavoide löytyy usein vasta kokeilujen kautta eli ihan ensimmäiseksi ei kannata ostaa megatuubia.

Varpaanvälejä ei kuitenkaan rasvata. Varpaiden väliin voi laittaa ilmastoinnin avuksi lampaanvillan suikaleita.

Suikaleita voi ostaa useimmiten esimerkiksi apteekista. Myös olemassa olevia loppuun käytettyjä villatekstiilejä voi hyödyntää tähän.

Jo 15 minuutin jalkakylpy tekee hyvää
jaloille ja rentouttaa myös mieltä.

15 minuuttia riittää

Jalkakylvyksi riittää noin 15 minuuttia kerrallaan. Liian kauan ei kannata jalkojakaan kylvettää, koska kylpy kuivattaa ihoa.

Veden lämpötila ei saa olla myöskään epämiellyttävän kuuma.

Jalkaraspia voi käyttää ajoittain, mutta liiallinen raspaus saattaa paksuntaa sarveiskalvoa.

Esimerkiksi pari kertaa kuukaudessa tai harvemmin tehtävä raspaus on paikallaan. Hiukan lempeämmän käsittelyn saa hohkakivellä. Kuivaan ihoon se soveltuu parhaiten, kylvyn jälkeen hohkakiveä ei suositella välttämättä, sillä ihoa saattaa kuoriutua liikaa.

 

Muista jalkaterapeutti

Säännöllinenkään kotihoito ei aina ratko kaikkia ongelmia. Kivuliaat kovettumat ja isohkot halkeamat vaativat jo jalkaterapeutilla käyntiä. Myös poikkeamat kynsissä kannattaa selvittää.

Jalkaterapeutilla käynti on myös hyvä ensiaskel kohti paremmin voivia jalkoja. Vaikeita halkeamia, saati tulehtuneita jalkoja ei itse kannata ryhtyä ensin hoitamaan.

Normaalin karheuden saa usein kätevästi pois laadukkailla ja päivittäin käytetyillä jalkavoiteilla.  Markkinoilla on myös ihoa kuorivia voiteita.

Jalkakylvystä ja jalkojen hoidosta kannattaa tehdä säännöllinen tapa. Jalat suorastaan ansaitsevat sen.

 

Netistä ja tavarataloissa on runsaasti jalkakylpylaitteiden valikoimaa. Jalkakylpy virkistää ja kylvyn jälkeen on hyvä rasvata jalat kunnolla. Hintahaarukka on laitteissa 25–500 euroa.

 

Beurer hierova jalkakylpy Aroma Therapy FB 35

Jalkakylpy antaa tehohoitoa väsyneille jaloille rentouttavan aromaterapian avulla. Poreileva jalkakylpylaite, jossa on hierontatoiminto ja vedenlämmitys.

Sähköllä toimivassa jalkakylpylaitteessa on rentouttava infrapunavalo. Värinähieronta, poreet ja lämmin vesi tekevät hyvää jaloille. Jalkakylvyssä on myös 16 kiinteää magneettia, joiden luvataan tehostavan verenkiertoa magneettikenttien välityksellä.

Ovh noin 70 euroa.

 

Aromaterapia FB 35

Jalkakylpylaitteessa on irrotettava säiliö, johon voi laittaa erilaisia eteerisiä öljyjä. Laitteen mukana tulee myös kolme pedikyyritarviketta kokonaisvaltaiseen jalkojen hoitoon.

Ovh noin 60 euroa.

 

Medisana FS883
Rentouttava kylpy ja värinähieronta. Veden lämpimänäpitotoiminto ja kolme irrotettavaa pedikyyriosaa: kovettumien poistaja, harja ja hierontapää.

Hierontarullia laitteen pohjassa voidaan käyttää myös ilman vettä. Kumitassut pitävät laitteen paikallaan ja mukaan tulee irrotettava roiskesuoja.

Ovh noin 40 euroa.

 

Life Detox Ion Spa

Detox-jalkakylpylaite lisää verenkiertoa erityisesti jalkapohjien ja alaraajojen alueella. Hoito vilkastuttaa myös nestekiertoa, mikä vähentää turvotusta ja tehostaa aineenvaihduntaa.

Ovh noin 400 euroa.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Adobestock ja valmistajat

 

Paukkuarka koira tarvitsee tukea

To, 21/11/2019 - 16:00

Monessa koiraperheessä ilotulitus on kaikkea muuta kuin iloinen asia. Pahimmassa tapauksessa paukkuarka koira tärisee, vinkuu ja läähättää koko uudenvuoden aaton ja yön.

Eläinten käyttäytymiseen perehtynyt eläinlääkäri Tuulia Appleby AB Klinikalta korostaa, että paukkuarkuuteen kannattaa suhtautua vakavasti.

– Paniikkitila on koiralle jo sinänsä kova koettelemus. Lisäksi on mahdollista, että ikävä kokemus laukaisee siinä myös muita pelkoja. Koira voi alkaa pelätä ylipäätään kovia ääniä tai vaikkapa pimeää.

 

Feromonihaihdutin tarjoaa turvallisia tuoksuja

Lemmikeille on tarjolla apua stressaaviin tilanteisiin.

Apteekeissa, lemmikkieläinliikkeissä ja joissakin kodinkoneliikkeissä myydään esimerkiksi pistorasiaan liitettäviä feromonihaihduttimia.

Feromonit ovat hajuaineita, joilla eläimet viestivät toisilleen. Haihduttimissa käytetään samaa rauhoittavaa ainetta, jota emokoira erittää, kun se imettää pentujaan.

– Jos koira on vain lievästi jännittynyt, niin feromonihaihduttimen vaikutus on merkittävämpi. Mikäli kyseessä on voimakas paniikkireaktio, niin haihduttimen hyöty on yleensä pienempi.

– Feromonien teho on ylipäätään varsin yksilöllistä, Appleby muistuttaa.

Feromonihaihduttimesta voi olla apua myös muissa stressaavissa tilanteissa, kun koira totuttelee esimerkiksi uuteen ympäristöön tai yksin olemiseen.

 

Pistorasiaan jo pari viikkoa aikaisemmin

Haihduttimeen kuuluu pistorasiaan liitettävän laitteen lisäksi feromonipullo, jonka vaikutus kestää noin neljän viikon ajan.

– Jotta laitteen teho on paras mahdollinen uudenvuodenaattona, niin se kannattaa kytkeä päälle jo pari viikkoa aikaisemmin.

Appleby vinkkaa, että kun laitetta käyttää ensimmäistä kertaa, siitä tulee hieman muovin hajua. Lemmikki kannattaa pitää pois laitteen ulottuvilta tämän ajan, noin pari tuntia.

Apteekeista löytyy myös esimerkiksi feromonipantoja sekä -suihkeita. Haihduttimen etu on kuitenkin se, että se levittää feromoneja huonetilaan tasaisesti ja tehokkaasti.

 

Vierihoitoon tai omaan piilopaikkaan

Paukkuaran koiran oloa kannattaa tietenkin helpottaa myös muilla tavoin.

On tärkeää, että koira ei jää pelkojensa kanssa yksin kotiin. Koiraa ei saa myöskään pakottaa ulos tykistökeskitykseen. Välttämättömät asioinnit kannattaa tehdä jo ennen kuin ensimmäiset paukut pamahtavat.

Ilotulituksen alkaessa monet koirat hakevat itse asunnosta turvapaikan, menevät vaikkapa sängyn alle tai kylpyhuoneeseen, missä on hyvä äänieristys.

– Tällöin myös feromonihaihdutin kannattaa laittaa samaan tilaan. Mukaan piilopaikkaan voi pistää myös omistajan vaatteen, lisää turvallista hajua tuomaan.

Toiset koirat taas hakeutuvat tiiviisti omistajansa läheisyyteen ja seuraavat häntä tiiviisti huoneesta toiseen.

– Koiraa kannattaa rauhoitella eri keinoin, mutta välttää turhaa voivottelua. Surkuttelu vain lisää koiran tunnetta siitä, että nyt todellakin on tapahtumassa jotain aivan kamalaa.

Apua voi olla myös esimerkiksi musiikista, joka peittää ulkoa tulevia ääniä.

– Mutta jos uudenvuoden aattona laitetaan soimaan aina sama levy, niin koira kyllä hoksaa, mistä on kyse. Musiikkia kannattaa soittaa ympäri vuoden ja sellaisissakin tilanteissa, joissa koira on rauhallinen.
Vakavaan paukkuarkuuteen on myös lääkkeitä

Appleby korostaa, että jos koiralla ei ole vain lievää jännitystä, vaan se kärsii todellisesta paniikista, tärisee esimerkiksi piilopaikassakin, lemmikin omistajan on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

– Eläinlääkäri voi määrätä koiran ääniherkkyyteen lääkettä. Lääkitys aloitetaan yleensä kotimaisen valmistajan tarkoitukseen kehitetyllä tuotteella. Jos se ei toimi, niin tarjolla on myös muita rauhoittavia.

Paukkuarka koira voi hyötyä myös siedätyshoidosta, missä koviin ääniin totutellaan asteittain.

– Tärkeää on hakea apua ajoissa. Jos on liikkeellä vasta aattoaamuna, niin käytössä oleva keinovalikoima on vähäisempi, eläinlääkäri Tuulia Appleby muistuttaa.

Feromonituotteita on myös kissoille

Feromonituotteita – haihduttimia ja suihkeita – on tarjolla myös kissoille. Ne rauhoittavat kissoja, kun taloon ilmestyy vaikkapa vieraita ihmisiä tai uusia huonekaluja. Feromonit myös vähentävät kissojen tarvetta merkata reviiriään sisätiloissa.

Kissat eivät tavallisesti ole yhtä ääniherkkiä kuin koirat, mutta tässäkin voi olla yksilöllisiä eroja.

Eläinlääkäri Tuulia Appleby kehottaa pitämään myös kissat sisällä uudenvuodenyönä.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki
 

 

Älyuunien uusi uljas aika

To, 21/11/2019 - 14:53

Uuden ja vanhan uunin ja lieden ero voi olla kuin yöllä ja päivällä. Nihkeästi uunin uumeniin työnnettävä uunipelti tai höyrystynyt ja jäykkä lapsilukoton uuninluukku on monessa kodissa jo historiaa.

Uusi uuni ja liesi kannattaa valita harkiten. Valinnanvaraa markkinoilla on paljon. Energiatehokkuuden lisäksi moni tähyää varustelemaan myös älykotiaan, joten erilaisia sovelluksia tukevat kodinkonelaitteet on hyvä huomioida.

Mikäli älykoti ei ole juuri itselle sopivin vaihtoehto, ei uunia kannata hankkia ominaisuuksilla, joille ei ole käyttöä. On tärkeää, että kotikokki hankkii nimenomaan omaan ja perheen käyttötarpeeseen sopivan uunin.

 

Wifi-yhteys apuväline

Wifi-yhteys on myös mainio apuväline. Uunia voi valvoa ja hallita erilaisilla sovelluksella missä ja milloin vaan. Miltä tuntuisi valmistaa vaikkapa etäohjattu makaronilaatikko?

Sovelluksilla onnistuu monen tuotemerkin uunin esilämmitys, lämpötilan tarkistus, paistoajan ja lämpötilan säätö sekä hyvin tärkeä virran sulkeminen.

Uunin asetukset voi ohjelmoida myös ennakkoon ja automatisoida ruuan valmistus. Ei ole hullumpaa sekään, että sovellus auttaa ratkaisemaan ongelmatilanteita.

Tosin, jos kotikokki tuli maustaneeksi liian kipakasti ruokaa, ei mikään sovellus pysty tilannetta korjaamaan. Monessa kotitaloudessa on tuskailtu uunin ahtautta. Esimerkiksi ison joulukinkun sovittelu uunipellille voi olla hankalaa tai uuniin voi kerralla mahtua vain yksi uunivuoka.

Taloudellista ja kätevää on valmistaa kerralla esimerkiksi laatikkoruokia pakastimeen säilöttäväksi.

 

Tuskainen puhdistus jää historiaan

Uunin puhdistaminen on työläimpiä kodin siivoushommia. Yli kiehunut pata ja karstoittunut uuni vaativat paljon puhdistusaineita.

Uunin sisäpuolen voi myös pitää puhtaana kätevästi ilman kuurausta tai kalliita puhdistustuotteita. Pyrolyysipuhdistus lämmittää uunin sisäpuolen, jolloin kaikki rasva ja ruuanlaitosta jääneet jäämät palavat pois.

Uunin sisäpinta tulee tahrattomaksi ja vain hieman tuhkaa on pyyhittävä pois ennen seuraavaa käyttöä.

Uunien hintahaarukka on 300–1500 euroa. Liedelliset uunit maksavat 250–900 euroa.


Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Freepik ja valmistajat

Broileritortillavuoka valmistuu uunissa nopeasti

To, 21/11/2019 - 14:47

Valmistusaika 45 min. 152 kcal/100 g. Kuusi annosta.

Herkullinen ja mehevä suosikkiruoka valmistuu kätevästi uunissa. Ruoka sopii arkeen ja juhlaan. Raikas ja esimerkiksi hedelmäinen salaatti sopii hyvin lisukkeeksi. Vahvemman maun ystävät voivat vielä lisätä mausteita oman maun mukaan.

1 pkt eli 6-8 kpl vehnätortilloja

Chili-broileritäyte:

2 pkt 300 g maustamattomia broilerisuikaleita
1 iso hienonnettu sipuli
1 rkl esimerkiksi Oivariini juoksevaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pussi wok-kasviksia
½ tl suolaa
½ sitruunapippuria
1 dl ruokakermaa

Juustokastike: 

3 dl esimerkiksi ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskija (voimakas) sulatejuustoa
½ tl chilijauhetta tai tuoretta chiliä

OHJE

Paista broilerisuikaleet ja sipulit kypsiksi. Lisää joukkoon kasvikset, mausteet ja kerma. Jaa täyte tortilloille ja kääri ne rulliksi. Nosta rullat uunivuokaan. Kuumenna kerma kattilassa. Lisää juusto paloiteltuna joukkoon ja sekoita, kunnes sulaa. Mausta. Kaada kastike vuokaan. Kuorruta uunin ala- / keskiosassa 200 asteessa 15–20 min. Tarjoa salaatin kanssa.

VINKKI

Kokeile broilerisuikaleiden sijaan esimerkiksi Valio Mifu® maitoproteiinisuikaleita, jotka voi nopeasti ruskistaa sipulin kanssa pannussa. Varsinaista kypsennystä ne eivät vaadi, joten ruoan valmistus myös nopeutuu. Ohjeeseen tarvitset kaksi paketillista (à 250 g) Mifu-suikaleita. Käytä maustamiseen suolaa tällöin vain 1/4 tl.

Lähde:
Kaikki ruokaohjeen kerma- juusto- ja rasvatuotteet ovat broileritortillavuoka -reseptissä Valion tuotteita. Resepti ja kuva: Valio

Tulkoon pakkaset!

To, 21/11/2019 - 14:23


Kodin lämmitysjärjestelmät kuntoon ennen paukkupakkasia.

Asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta muistuttaa, että koti kannattaa lämmittää mahdollisimman fiksusti ja energiatehokkaasti.

Esimerkiksi vetoisuus lisää sisäilman viileyden tunnetta. Vedon poistaminen on tällöin järkevämpää kuin lämmön lisääminen.

– Ikkunoiden tiivisteet on syytä tarkistaa säännöllisin väliajoin. Mikäli ne vaativat uusimista, niin kannattaa investoida saman tien hyvälaatuiseen ja kestävään tiivistenauhaan.

Jos talossa on tuloilmaikkunat, niiden venttiilit on hyvä laittaa talviasentoon. Tällöin sisälle tuleva ilma on lämpimämpää.

– Jos talossa on lämmön talteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto, kannattaa katsoa, että ilmanvaihtokoneessa on päällä talviasento eli lämmön talteenotto on käytössä.

 

Toimiiko termostaatti kunnolla?

Pattereiden luona on hyvä tarkistaa muutakin kuin se, mihin asteeseen termostaatit on säädetty.

– Termostaatti ei saisi olla sohvan tai verhon takana tai lämmönlähteen vieressä. Tällöin se voi aistia vääränlaista lämpötilaa ja toimia sen mukaan.

Termostaatti on myös saattanut jumittua.

– Vesikiertoisen patterin termostaattia kannattaa väännellä muutaman kerran vuodessa edestakaisin jumittumisen ehkäisemiseksi.  

Ajan myötä termostaattien säätötarkkuus heikkenee. Mikäli vanhat termostaatit haluaa uusia, niin tilalle kannattaa valita modernit älytermostaatit.

– Älytermostaatin voi esimerkiksi ohjelmoida niin, että talossa on viileämpää yöaikaan ja silloin, kun kukaan ei ole kotona.

 

Vanha sähköpatteri on usein sähkösyöppö

Jos tuntuu, että vesikiertoinen patteri ei lämpene kunnolla tai lorisee, tarpeen voi olla patterin ilmaus.

Varsinkin iäkkäämmissä taloissa, missä on suora sähkölämmitys, vanhat sähköpatterit käyvät usein kuumana ja säätyvät heikosti.

– Ennen 90-lukua asennettujen sähköpattereiden vaihtaminen hyvillä säätöominaisuuksilla varustettuihin uusiin sähkölämmittimiin on merkittävä energiateko. Tällä keinolla voidaan saada 10–20 prosentin säästö tilojen lämmityksessä.

– Lämmityksen ohjausratkaisuja on toki tarjolla myös vanhempiin sähkölämmittimiin.

 

Energiatehokkuutta eikä lisäpattereita

Kettunen ei suosittele lisäpattereiden hankkimista. Ne eivät ole ainakaan ensisijainen keino nostaa viileän huoneen lämpötilaa.

– Sen sijaan, että ostaa siirreltävän lisäpatterin, kannattaa selvittää, mistä itse perusongelma johtuu.

Hän mainitsee, että tarvetta voi olla vaikkapa lisäeristämiselle; vanhassa talossa purujen lisäämiselle seinärakenteisiin painuneiden purujen tilalle tai eristeiden lisäämiselle yläpohjaan.

– Lisäpatterin hankkimisen sijasta vanha huonosti säätyvä patteri kannattaa korvata uudella.

– Jos siirreltävän sähköpatterin kuitenkin ostaa, niin kannattaa hankkia mahdollisimman energiatehokas laite.

 

Ilmalämpöpumppu pois automaattiasennosta

Ilmalämpöpumput ovat oivallisia lisälämmönlähteitä, varsinkin taloissa, joissa on suora sähkölämmitys.

– Tärkeää on, että laite ei ole automaattiasennossa, jolloin se saattaakin alkaa viilentää tilaa, kun aurinko paistaa.

– On myös järkevää levittää pumpulla edullisesti tehtyä lämpöä muuallekin taloon. Tilaa, jossa ilmalämpöpumppu on, kannattaa pitää tämän takia hieman lämpimämpänä kuin muita tiloja.

 

Takasta lisälämpöä

Lisälämpöä tarjoaa tietenkin myös takka. Sen käyttö on fiksua erityisesti kovilla pakkasilla, kun sähkön kulutus – ja hinnat – ovat huipussaan.

– Puun polttaminen on energiatehokkainta varaavassa takassa. Mutta avotakkoihinkin on saatavissa erilaisia takkasydämiä, jotka tuovat niihin varaavan elementin.

Takkaa kannattaa käyttää niin, että puun polttaminen tuottaa mahdollisimman vähän pienhiukkasia.

– Tärkeää on, että klapit ovat kuivia. Ensimmäiseen pesälliseen kannattaa laittaa suhteellisen pieni määrä puita. Takka sytytetään päältä, mihin laitetaan pienikokoisia puita. Aluksi takkaa poltetaan suhteellisen reippaalla vedolla, mutta kun palaminen sujuu hyvin, alakautta tulevan ilman määrää voi hieman pienentää, Kettunen muistuttaa.

Lämpötila huoneen mukaan

Kodin lämpötila kannattaa luonnollisesti pitää sellaisena, että kaikilla perheenjäsenillä on viihtyisää. Toisaalta joka huoneessa ei tarvitse olla sama lämpötila.

– Monet kokevat miellyttävämpänä, että makuuhuoneessa on yöllä vähän viileämpää kuin muualla. Samaten huoneissa, joita ei käytä usein, kannattaa pitää alempaa lämpötilaa.

Vanhaan kansanperinteeseen kuuluu, että talvella sisälläkin pukeudutaan hieman lämpimämmin ja käytetään villasukkia.

– Jos sisälämpötilaa laskee yhdellä asteella, se laskee lämmityskustannuksia viisi prosenttia, asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta kertoo.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Shutterstock

 

Lämpötilalla on merkitystä

Ma, 11/11/2019 - 08:44

Lämpötilojen nyrkkisääntönä pidetään 20–22 °C oleskelutiloihin. Makuuhuoneessa paremmat ja rauhallisemmat unet tulevat astetta tai paria alemmassa lämpötilassa. Varastot ja autotallit puolestaan voi pitää huomattavasti viileämpinä. Tietenkin lämpötilan aistiminen poikkeaa eri ihmisillä, mutta tätä tuntemusta voi säädellä myös vaatetuksella, ei vain asunnon lämpötilaa muuttamalla.

Kannattaa muistaa, etteivät lämmityslaitteiden termostaattien lämpöarvot kerro välttämättä totuutta huoneen lämpötilasta. – Luotettavan mittaustuloksen saat, kun asetat mittarin huoneen väliseinälle riittävän kauaksi ikkunoista ja ulkoseinistä, reilun metrin korkeuteen. Lämpötiloja kannattaa seurata säännöllisesti pitkin talvea ja säätää lämmitystä tarpeen mukaan, neuvoo asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

Hän kannustaa myös herättelemään termostaattien toimintaa kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen. Paksut verhot ja huonekalut kannattaa siirtää pois patterin edestä, jotta lämpö pääsee levittäytymään tasaisesti huoneeseen.

Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksen ajastaminen on kukkarolle ja ympäristölle fiksua.
– Mukavuuslattialämmitys saattaa kasvattaa kodin sähkölaskua jopa parilla kympillä kuussa. Säädä lämmitys päälle aamuin illoin niihin ajankohtiin, kun tilaa käytetään ja kuivatetaan. Parhaimmillaan säästät jopa puolet kylpyhuoneen lämmitykseen kuluvasta sähköstä, Kettunen vinkkaa. Vaikka lämmitystä voi ajastaa, pitää pesutilojen ilmanvaihdon olla toiminnassa jatkuvasti.

 

Vältä vedontunnetta

Vedontunnetta kannattaa välttää, sillä se voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle. Ennen kuin käsi käy termostaatille, kannattaa tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa. Älä kuitenkaan sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan.

Jos asunnossa on asuntokohtainen ilmastointilaite, voi myös se aiheuttaa vedontunnetta. Vedontunnetta aiheuttaa liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 °C. Liian korkea lämpötila voi jopa sotkea koneellisen ilmanvaihdon toimintaa, joten kannattaa olla tarkkana.

Ilmanvaihtokoneesta kannattaa tarkistaa myös, että lämmöntalteenotto on päällä. Lämmöntalteenotto on vakiona ainakin 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan ilmanvaihtokoneissa, ja joissain vanhemmissakin koneissa mallista riippuen. Tällaisia asuntokohtaisia koneita löytyy myös kerros- ja rivitaloista.Jos laitteisto on tuntematon, kannattaa apua pyytää huoltoyhtiöltä.

Energiaa säästyy lisäksi puhallintehon säätämisellä. Maksimitehoa tarvitaan vain silloin, kun asunnossa on esimerkiksi juhlien vuoksi poikkeuksellisen paljon ihmisiä, laitetaan ruokaa, saunotaan tai vaikka kuivatetaan pyykkejä. Laite kannattaa säätää pienemmälle, kun nämä tarpeet ovat poistuneet ja ainakin silloin kun ei olla kotona, riittää minimiteho.

Muista nämä:
– Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta. Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.
– Kytke ilmanvaihtolaitteesta viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.
– Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.
– Ilmanvaihtoventtiilit käännetään talviasentoon, mutta ei suljeta kokonaan.
– Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa. 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto

Pidä lämpö kylpyhuoneessa

Ma, 28/10/2019 - 10:50

Käytännössä on havaittu tilanteita, joissa kylpyhuoneen ovi sulkemalla on säästetty vuodessa jopa lähes 300 euroa. Oven ollessa auki, liikkuu kylpyhuoneen lämpö muualle asuntoon ja lattialämmityksen termostaatti kytkee lattialämmityksen entistä isommalle.

Huonoimmassa tilanteessa kylpyhuoneesta tuleva lämpö saattaa pienentää patteritermostaatin aukioloa ja laskea pattereiden antamaa lämpöä. Näin kylpyhuoneen lattian mukavuuslämmitykseksi suunniteltu lattialämmitys on entistä useammin päällä, sen pyrkiessä tuottamaan lämpöä myös muihin tiloihin.

 

Lämmitä lämmityslaitteilla

Kaukolämmöllä lämpiävät patterit tuottavat kuitenkin lämpöä edullisemmin kuin kylpyhuoneen lattialämmitys, siksi lämmitys kannattaa hoitaa asunnon lämmitykseen tarkoitetuilla järjestelmillä.

On arvioitu, että jos kylpyhuoneen ovi on usein auki, voi asunnon lämmöntarpeesta tulla jopa 30 prosenttia kylpyhuoneen lattiasta. Silloin kaukolämmitetynkin asunnon lämmöstä tulisi jopa 30 prosenttia lämmönlähteestä, jota ei ole tarkoitettu asunnon varsinaiseksi lämmönlähteeksi.

Kannattaakin sulkea kylpyhuoneen ovi ja säätää mukavuuslämmitys niin, ettei se nosta huoneen lämpötilaa. Riittää kun lattia tuntuu mukavalta jalan alla ja lämmitys hoidetaan siihen tarkoitetuilla laitteilla.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: ScanstockphotoIlmastositoumus linjaa energiateollisuuden tavoitteet - Puolitetaan päästöt!

Ke, 16/10/2019 - 13:30Energiateollisuus ry:n mielestä tavoite on oivallinen – tästä huolimatta energiatoimiala pistää pari pykälää paremmaksi: sähkön ja kaukolämmön tuotannon päästöt voidaan puolittaa nykyisestä jo 2030-luvun alussa.

Energiateollisuus haluaa puolittaa energiantuotannon päästöt vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on kirjattu suomalaisen energiatoimialan lokakuussa julkistamaan tuoreeseen ilmastositoumukseen.

Energiatoimiala kykenee irtautumaan fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käytöstä, kun uudet investoinnit toteutuvat 2030-luvun alkuvuosina. Keinoiksi riittävät investointeihin kannustava poliittinen ilmapiiri ja Euroopan unionin päästökaupan vahvistaminen.

– Suomen hallituksen asettama päästövähennystavoite ei jää ainakaan energia-alasta kiinni. Siksi voimme betonoida tavoitteemme julkisen sitoumuksen avulla, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.


Energiateollisuudessa on jo toimittu

— Olemme ilmastoinnostuneita. Mahdollisuutemme päästövähennyksiin ovat hyvät: energia-alan käytössä on useita tehokkaita keinoja ilmastohaasteen ratkaisemiseksi.

Leskelän mielestä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on laatinut päästökaupan kannalta hyvän politiikkaohjelman. Sen avulla päästökauppaa voidaan vahvistaa ja laajentaa.

Suomalainen energiateollisuus on ahkeroinut päästövähennysten parissa hiki hatussa. Tulostakin on syntynyt. Tällä hetkellä suomalaisesta sähköntuotannosta reilut 80 prosenttia on jo hiilineutraalia ja kaukolämmön tuotannosta vajaat 50 prosenttia. Ilmastositoumus jatkaa toimialan matkaa samalla reitillä.

 

Ilmastovaikutukset esille

Ilmastositoumuksellaan energiateollisuus haluaa myös haastaa kaikki selvittämään erilaisten ilmastopoliittisten esitysten todellisia ilmastovaikutuksia. Sitä paitsi ilmastovaikutusten analysointi on hyödyllistä – se auttaa tarvittaessa muuttamaan kantoja, mikäli ideoidut esitykset eivät johdakaan toivottuihin tuloksiin.

Kansainvälisen politiikan tuulet ja kansakuntien taloudellinen asema voivat vaikuttaa ilmastopolitiikan toteuttamishaluihin. Edellisen taantuman aikana usko päästökaupan ohjausvaikutukseen mureni, kun päästöoikeuksien hinta laski pohjalukemiin. Energiateollisuus haluaa kuitenkin tehdä näissäkin tilanteissa sellaista ilmastopolitiikkaa, joka johtaa tavoiteltuihin päästövähennyksiin.

 

Taustalla yhteiskuntasitoumus

Energiateollisuus ry on mukana valtioneuvoston kestävän kehityksen toimikunnassa. Sen puheenjohtajana toimii pääministeri. Työn tuloksena Energiateollisuus ry julkisti vuonna 2013 kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen.

Yhteiskuntasitoumus sisältää joukon keinoja, joiden avulla voidaan edistää hiilineutraalin yhteiskunnan toteutumista. Sähkön pientuotannon mahdollistaminen oli yksi tuolloin keinoista. Yhteiskuntasitoumuksen keinovalikoimiin kuuluvat myös kaukolämmitys ja kaukojäähdytyskonseptien kehittäminen yhdessä asiakkaiden kanssa sekä sähköisen liikenteen edistäminen.

Viimeisten viiden vuoden aikana energiateollisuuden yhteiskuntasitoumuksen tavoitteet ovat edenneet hyvin käytännön toiminnaksi – mm. aurinkopaneelit ovat yleistyneet vauhdilla Suomessa. Tuore ilmastositoumus päivittää vuonna 2013 julkistetut kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen.

Teksti Petri Sallinen
Kuva: Scanstockphoto

Tyttöjen koulutus avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Ke, 16/10/2019 - 13:24

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. muistutti tyttöjen syrjinnästä. Samalla tempaus nosti esille tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Suomessa tyttöjen päivän ohjelmasta vastaa Plan International Suomi. Vuonna 1937 perustettu kansainvälinen järjestö toimii yli 70 maassa. Suomeen järjestö rantautui vuonna 1998.

– Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivät eniten maailman köyhimmissä maissa elävät tytöt, kun he joutuvat jäämään koulusta pois esimerkiksi vedenhakureissujen vuoksi, toteaa Plan International Suomi ry:n Elisa Hara.

 

Energia-ala tärkein toimiala

17-vuotias lukiolainen Henna Sertti valitsi Energiateollisuus ry:n kansainvälisen tyttöjen päivän tempauksen kohteeksi. – Energia-ala on ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkein toimiala, koska energiantuotanto aiheuttaa suurimman osan maailman kasvihuonekaasupäästöistä, Sertti toteaa.

Sertti huomauttaa, että suomalaiset energiayhtiöt ovat tehneet paljon ilmaston hyväksi ja saavuttaneet maailmassa edelläkävijän aseman. Nyt edelläkävijän asemasta olisi osattava pitää kiinni tekemällä lisää hyviä asioita – ei pidä jäädä odottamaan ainoastaan Euroopan unionissa syntyviä linjauksia.

– Suomi voi osoittaa maailmalle, miten hyvinvointivaltio toimii menestyksellisesti käyttämällä pelkästään puhdasta energiaa. Toimivaa konseptia voi tarjoilla muillekin maailman maille, Sertti toteaa.

Serttin mielestä Suomella on vielä haasteita. Fossiilisten polttoaineiden käyttö pitäisi lopettaa mahdollisimman nopeasti. Sama koskee turpeen energiakäyttöä.

 

Energiateollisuudella on kunnianhimoa

Tyttöjen päivänä virkavapaata pitävä Energiateollisuus ry:n ex-toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaa energiatoimialan toteuttavan yhä Suomen kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa.

– Antti Rinteen hallitus on ilmastopolitiikassa edeltäjiään kunnianhimoisempi, mutta monet tärkeät päätökset ovat vielä tekemättä. Suomessa ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttaminen ei ainakaan jää kiinni energia-alan yritysten toimista.

Leskelä muistuttaa, että energiateollisuus tukee Suomen hallituksen tavoitteita puolittaa energia-alan kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteiden toteuttaminen on näkynyt jo pidemmän aikaa energia-alalla. Kaikki uudet Suomessa sähköä tuottavat laitokset ovat jo päästöttömiä. Suurimman muutoksen tuotantopalettiin aiheuttaa mahdollisesti ensi vuonna käynnistyvä Olkiluodon kolmas ydinvoimalaitos, joka tuottaa sähköä 1600 megawatin teholla.

– Bioenergian osalta energiayhtiöt käyttävät vain metsäteollisuudelle kelpaamatonta raaka-ainetta. Metsää ei siis kaadeta energian tuotantoa varten, huomauttaa Energiateollisuus ry:n tuotantojohtaja Jari Kostama.

Leskelän mielestä Suomella on nyt hyvät mahdollisuudet EU:n puheenjohtajana viedä eteenpäin vuodeksi 2050 asetettuja ilmastopoliittisia tavoitteita. Oleellista olisi kuitenkin saada aikaiseksi käytännön toimintaa koskevia päätöksiä.

– Esimerkiksi EU:n päästökaupan asemaa olisi vahvistettava pikaisesti.

 

KAINALOSSA


Naisille tilaus energia-alalla

Suomalainen energia-ala on hyvin miehinen toimiala. Vain neljännes energiayrityksissä työskentelevistä on naisia eivätkä energia-alalle valmistavat koulutusohjelmat houkuttele naisia.

– Energia-alalle kouluttautuminen antaa kuitenkin mahdollisuuden osallistua maailman pelastamiseen, muistuttaa Energiateollisuus ry:n työelämäyksikön asiantuntija Maiju Korhonen.

Korhonen on havainnut, että erilaiset ympäristöpainotteiset koulutusohjelmat imevät jo naisia mukaansa aikaisempaa enemmän. Ehkä ympäristöpainotuksen positiivista mielikuvaa voitaisiin soveltaa myös perinteisissä teknisissä koulutusohjelmissa.

– Naisten vähäinen määrä on ongelma kaikilla teknisillä aloilla. Tutkimusten mukaan tytöt päättävät jo 10-vuotiainen, että he eivät ole hyviä matematiikassa. Tämä vaikuttaa tyttöjen ammatinvalintaan aivan liian varhain. Todellisuudessa tytöt ovat kuitenkin matematiikassa poikia parempia.

Korhonen huomauttaa, että naisten nykyistä suurempi määrä teknisen alan yrityksissä olisi kaikkien etu. Naisilla on monesti erilainen näkökulma asioihin kuin miehillä.

– Yritykset saattavat jopa menettää osaamista, kun niiltä puuttuu naisnäkökulma asioihin.

Esimerkin voima on Korhosen mielestä merkittävä, kun energia-ala houkuttelee naisia riveihinsä. Energiayritysten olisi kyettävä viestimään tehokkaasti toiminnastaan ja naisten mahdollisuuksista edetä uralla.

Teksti ja kuva: Petri Sallinen

Suomalaiset tuntevat melko hyvin eri ruokien ilmastovaikutukset

Pe, 11/10/2019 - 14:08


Kalafarmi Ahvenanmaan saaristossa.

Ruoan ilmastovaikutukset puhuttavat julkisuudessa laajasti. Ruoan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista onkin lähes yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen. Kalaneuvoksen kesällä teettämästä tutkimuksesta selviää, että suomalaiset ovat melko valveutuneita eri ruoka-aineiden ilmastovaikutuksista. 

Tutkimuksessa kysyttiin, kuinka haitallisina vastaajat pitivät eri tuotteiden ilmastovaikutuksia. Ilmastovaikutuksiltaan haitallisimmaksi vastaajat arvioivat naudanlihan. Seuraavaksi järjestyksessä listalle nousivat sian- ja lampaanliha sekä maitotuotteet. Kotimaisten ja kansainvälisten tutkimusten mukaan ilmastolle haitallisimpien tuotteiden järjestys vaihtelee jonkin verran riippuen siitä, mistä tuote on kotoisin. Tuotteet itsessään olivat suomalaisten arvioissa kuitenkin oikein.

Vähiten haitalliset ilmastovaikutukset arvioitiin olevan kasviksilla ja kalalla. Kalan ilmastovaikutukset ovat eläinproteiineista vähäisimmät, joten tämänkin osalta suomalaiset osuivat lähelle oikeaa. Vain erilaiset kasviproteiinit ja palkokasvit kuuluisivat listalle kalan alapuolelle ilmastolle vähemmän haitallisina. Kaikki ikäluokat pitivät kalan ja kasvisten vaikutuksia ilmastolle vähäisinä.

– Julkisessa keskustelussa korostuu kahtiajako ilmaston kannalta hyvään kasvissyöntiin ja ilmastolle haitalliseen lihansyöntiin. Todellisuudessa vaihtoehdot eivät ole näin mustavalkoiset ja suomalaiset myös tietävät sen. Erityisesti kotimainen kala on ilmastoahdistuksesta kärsiville hyvä vaihtoehto. Suomessa kasvatetun kirjolohen hiilijalanjälki on vain kymmenesosa naudanlihan vastaavasta ja puolet sianlihan hiilijalanjäljestä, toteaa Kalaneuvoksen varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen.

 

Moni syö kalaa viikoittain

Kyselyyn vastanneista 63 % syö kalaa vähintään viikoittain. Silti vain viidesosa suomalaisten ostamasta kalasta on kotimaista. Vastaajista 86 % haluaisikin ostaa nykyistä enemmän kotimaista kalaa.

– Kotimaisen kalan osuutta suomalaisten ostoskoreissa voitaisiin nostaa merkittävästi sallimalla kalankasvatuselinkeinolle nykyistä paremmat kasvumahdollisuudet sekä tehostamalla eri kalalajien monipuolista kalastamista ja jalostamista kuluttajia kiinnostaviksi elintarvikkeiksi. Tämä hyödyttäisi myös ilmastoa, tiivistää Hukkanen.

Lue myös aikaisemmin julkaisemamme juttu silakasta, nykykeittiön trendikkäänä raaka-aineena.


Teksti: Ari J. Vesa

Keittiössä energiaa säästäen

To, 10/10/2019 - 12:35Kylmälaitteet ovat keittiön suurin sähköä käyttävä laiteryhmä. Kylmäkoneen sähkönkulutus vaihtelee yleensä noin 150–500 kilowattitunnin välillä vuodessa. Kulutus riippuu vahvasti laitteen iästä, energialuokasta ja lämpötilasäädöistä.

Liian kylmälle säädetty kylmälaite, jääkaappi tai pakastin, kuluttaa energiaa selvästi enemmän kuin oikein säädetty. Siksi on järkevää käyttää suosituslämpötiloja, jotka ovat jääkaapille 4–6 astetta ja pakastimelle -18 astetta.

Lämpötila kannattaa tarkastaa ajoittain myös erillisellä, hyllylle asetettavalla kalibroidulla mittarilla. Mittarilla kannattaa mitata lämpö jääkaapin eri hyllyitä, koska lämpötila on yleensä eri ylä- ja alahyllyllä. Laitteen säätönupin arvot eivät aina toteudu oikeanlaisina ja kylmälaitteessa saattaa olla huomaamatta liian kylmää tai lämmintä.

Voit vaikuttaa kylmälaitteen kulutukseen myös jäähdyttämällä ruoan säilytysrasiat kunnolla ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista. Pidä kylmäsäilytyslaitteet puhtaina, myös takaosan lauhdutin ja ovien tiivisteet. Sulata aina kertynyt huurre ja jää pakastimesta.

Ostaessasi uusia kodinkoneita, kiinnitä huomio energiamerkintään ja valitse käyttötarpeeseesi sopiva, sähköä ja vettä säästävä laite.

 

Taulukossa kylmälaitteiden keskimääräisiä kulutuslukuja

Laite Tilavuus/lKulutus kWh/vrkkWh/vuosiJääkaappi150-200 0,3-0,8 183Jää-viileäkaappi 350-4000,4-0,7 190Jenkkikaappi250-350  1,2-1,3 456Kylmiö770 0,8292Jääkaappi-pakastin 350-400 0,8-1,2 365Pakastin100-2000,5-1,0 274Pakastin  200-3000,7-1,1310Pakastinyli 3001,2-1,5475Uuni kodin suuritehoisimpia laitteita

Uuni on yksi kodin suuritehoisimmista laitteista. Kun uunia lämmitetään, saattaa teho nousta useampaan kilowattiin. Kun uuni on lämmennyt, putoaa uunin sähkönkulutus pieneksi, koska uuni käyttää lämmitysvastuksia vain lyhyitä jaksoja.

Uunin sähkönkulutukseen voi myös vaikuttaa itse, esimerkiksi välttämällä uuniluukun avaamista turhaan. Uunissa olevia ruokia voi tarkkailla myös uuniluukun lasin läpi, kun pitää lasin puhtaana. Muutoinkin uunin pohjalle tai seiniin roiskahtaneet ruokatahrat kannattaa puhdistaa heti. Tahrat ovat helpoimmin puhdistettavissa tuoreeltaan.

Myös liesituuletin kuluttaa sähköä, vaikka se ei suuritehoinen laite yleensä olekaan. Liesituuletinta kannattaa kuitenkin käyttää vain ruokaa valmistettaessa, jolloin mahdollista käryäkin syntyy. Ruuan valmistuttua liesituuletin kytketään perusasentoon. Jos liesituuletinta käyttää noin tunnin päivässä, kuluu sähköön noin 2–5 euroa vuodessa, mutta jatkuvasti päällä oleva liesituuletin voi nostaa kulut 50–100 euroon.

 

Taulukossa ruuanvalmistuslaitteiden keskimääräisiä kulutuksia

LaiteKulutuskWh/vuosiLiesi 1 levy 2h / pv0,5-1,0 kWh/h700Liesi 2 levyä tai uuni 0,2 h / pv1,5-2,0 kWh/h144Mikroaaltouuni 0,5 h / pv0,2 kWh/10 min219Kahvinkeitin 0,5 h / pv0,1 kWh/10 min140Vedenkeitin 0,2 h / pv0,1 kWh/5 min73Leivänpaahdin 0,1 h / pv0,1 kWh/5 min31Sähkövatkain 0,1 h / pv0,03 kWh/10 min7Parilla tai vohvelirauta 0,1 h / pv0,2 kWh/10 min44Liesituuletin 0,2 h / pv0,2 kWh/h15Astianpesussa piilokuluja

Astianpesussa saattaa olla piilokuluja, joita ei tule ajatelleeksi. Tällaisia huomioimattomia kuluja tulee esimerkiksi astioiden esihuuhtelusta ennen astianpesukoneeseen laittamista. Kulut nousevat jos astioita huuhdellaan juoksevan, lämpimän veden alla.

Jos astioita pitää esihuuhdella, kannattaa huuhtelu tehdä liottamalla astioita altaassa juoksevan veden alla puhdistamisen sijaan ennen astianpesukoneeseen laittamista. Huuhtelu pehmittää ruokatahrat ja ne irtoavat koneessa helpommin.

 

Astianpesukoneen keskimääräinen kulutus

Laite     Kulutus kWh/kerta kertaa/vk kWh/vAstianpesukone kylmävesiliitäntä  1,0-1,5  5 39Astianpesukone lämminvesiliitäntä0,5-0,8  520
Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto

                                                   

Kodin sähköistyksellä kohti hiilettömyyttä

Ti, 08/10/2019 - 12:09


Aurinkopaneelien asennuttaminen on suomalaisten mielestä yksi parhaista keinoista pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Stream Industries Oy:n Lauri Kröger aurinkopaneeleja asentamassa.

Aurinkopaneeleja haluaisi oman sähkön tuottamiseksi neljännes vastaajista ja 20 prosenttia vastaajista haluaisi asentaa ledit nykyisten lamppujen tai valaisimien tilalle.

Runsaat 12 prosenttia haluaisi asentaa läsnäolo- ja liiketunnistimia valaistuksen ohjaamiseksi. Sähköautojen kiinnostuksen nousu ja ajatukset sähköauton hankkimiseksi näkyvät myös kyselyssä. Jo reilut neljä prosenttia vastaajista nosti esiin latauspisteen hankkimisen sähköautoilun aloittamiseksi. Kiinnostus sähköautojen latauspisteisiin koskee läheisesti myös taloyhtiöitä.

 

Edistyksellisellä sähköistyksellä energiatehokkuutta

Edistyksellinen sähköistys parantaa yleensä energiatehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä. Sähköstä saadaan irti aiempaa enemmän esimerkiksi lämpötilan, ilmanvaihdon ja valaistuksen ohjauksella.

Kannattaa tutustua nykyaikaisiin lämmityksen ja valaistuksen säätömahdollisuuksiin ja hyödyntää niiden mahdollistama säästö. Samalla paranevat myös asumisolosuhteet, kun koti päivitetään nykyaikaan.

Suomessa sähkön- ja kaukolämmön tuotanto on jo nyt vähäpäästöistä. Energiateollisuus on sitoutunut pudottamaan päästöjä vaatimuksia nopeammin ja investointien vaikutus näkyy selvästi päästötilastoissa.Älykäs sähköistys parantaa energiatehokkuutta.


Siirry led-valaistukseen Energiansäästöviikolla

Helpoimmin uuden tekniikan käyttöönsaamiseksi pääsee alkuun kutsumalla sähköasentaja käymään ja arvioimaan, mitä modernisointeja kodin sähköistykselle voidaan tehdä. Sähköasentaja tuntee uusimmat sähköistysratkaisut ja sähkötarvikkeiden ammattilaisvalikoiman.

Ledeihin siirtymisen voi hoitaa itsekin, tutustumalla valaisimiin, lamppujen ja valaisimien valotehoihin sekä itse asennettaviin valonohjausjärjestelmiin. Lamppujen ja valaisimien vaihdon saa tehdä itsekin sekä asentaa erilaisia langattomia valaistuksenohjausjärjestelmiä.

Nykyaikainen valaistuksen ohjaus onnistuu katkaisimien ja liiketunnistimien lisäksi myös mobiililaitteilla. Osaan järjestelmistä voi ohjelmoida mobiililaitteilla myös yksittäisille lampuille tai valaisimille syttymis- ja sammumisaikoja.

 

Kuntokartoitus kertoo turvallisuuden

Kun kyseessä on sähköistyksen korjaus tai parantaminen, voi liikkeelle lähteä kuluttajia varten luodulla sähköistyksen kuntokartoituksella. Tunnin tai parin tarkastuksella selviää myös se, löytyykö kodista vaaraa aiheuttavia sähkövikoja. Tämän jälkeen on helppo pyytää yhteneväiset tarjoukset varsinaisen työn teettämisestä.

Sähkötarvikkeet kannattaa valita yhdessä sähköasentajan kanssa. Näin voi olla varma, että ne on testattu sopiviksi suomalaisiin sääolosuhteisiin ja tavarantoimittaja myöntää niille STUL-takuun. Oikeudet omaavalta sähköurakoitsijalta saa myös kotitalousvähennykseen oikeuttavan kuitin.

Oman paikkakunnan pätevä sähköalan ammattilainen löytyy osoitteesta www.löydäsähkömies.fi


Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Emmi Virtanen

Hyvää energiansäästöviikkoa

Ma, 07/10/2019 - 09:24

Energiansäästön voi aloittaa jo työmatkalla. Aina kun mahdollista, käytä julkista liikennettä, pyöräile ja kävele. Monet sähkökäyttöiset liikennevälineet, kuten sähköpyörät ja sähköskootterit helpottavat liikkumista ja tuovat vaihtoehtoja auton kotiin jättämiselle.

Työmatkoilla on suuri merkitys päästöihin. Työmatkat muodostavat neljäsosan Suomen liikenteen päästöistä,

Kannattaa tutustua myös jo myynnissä oleviin ja pian myyntiin tuleviin sähköautoihin, joilla pystyt pudottamaan autoilun päästöjä, jos et pysty käyttämään julkisia tai liikkumaan pyörällä tai jalan. Markkinoille on tulossa lisää sähköautomalleja ja aiempaa kohtuullisempaan hintaan. Kun uutta autoa hankitaan, kannattaa sähköautoa harkita vakavasti.

 

Liikenteen päästöt

Liikenne aiheuttaa nykyisin noin 13 prosenttia maailman kaikista kasvihuonepäästöistä. Suomessa liikenteen osuus päästöistä on noin viidennes. Liikenne tuottaa eniten hiilidioksidia, koska lähes kaikki liikennemuodot perustuvat nykyisin öljypohjaisiin polttoaineisiin. Liikenne tuottaa myös merkittäviä dityppioksidi- ja metaanipäästöjä sekä epäsuoraan ilmastoa lämmittäviä kaasuja, typen oksideja ja monoksideja.

Merkittävä osa liikenteemme päästöistä syntyy lyhyistä, muutaman kilometrin pituisista matkoista, jotka on mahdollista kulkea joukkoliikenteellä tai esimerkiksi kävellen ja polkupyörällä. Liikenteen päästöjä voidaan alentaa huomattavasti vähäpäästöisen teknologian käyttöönotolla.

VIISI VINKKIÄ ENERGIANSÄÄSTÖÖNTeksti Ari J. Vesa

 

Silakkasushit tai silakkaa perulaisittain – Silakka taipuu trendikeittiön tarpeisiin

Ke, 02/10/2019 - 15:06Kannattaa kokeilla vaikka silakkasushia tai perulaisia makuja silakan valmistamisessa.

Vuonna 2000 suomalaiset söivät Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan silakkaa 1,2 kiloa vuodessa henkeä kohden. Kulutus on ollut laskussa, ja vuonna 2017 silakkaa syötiin enää 300 grammaa.

Silakan syönti on kenties vierasta nuoremmille kotikokeille. Suomalaiset syövät edelleen paljon kalaa, mutta kulutus on siirtynyt silakasta kasvatettuun loheen ja kirjoloheen. Silakka on kuitenkin monipuolinen raaka-aine, jota ei kannata pelätä: pienestä hopeakyljestä saa helposti maittavan aterian!

Silakkafile heti valmis ruuanlaittoon

Silakkaa näkee myytävän eri muodoissa. Sitä saa perattuna, fileinä tai jopa nahattomina fileinä. Silakasta on saatavana myös erilaisia valmisteita kuten silakkapihvejä, savu- ja hiilisilakoita sekä puolisäilykkeitä. Silakkafilee ei vaadi käsittelyä, vaan se on heti valmis ruoanlaittoon. Ruotojen poistamisesta ei tarvitse huolehtia: silakan ruodot ovat niin pieniä ja pehmenevät kun kala kypsennetään, joten ne jätetään kalaan.

Ruoanlaitossa silakasta on moneksi. Sitä voi kypsentää useilla eri tavoilla ja sen mieto maku taipuu eri keittiöihin helposti. Silakasta saat niin pehmeät rasvat, proteiinit kuin vitamiinitkin. Erityisen tärkeä kala on suomalaisessa ruokavaliossa D-vitamiinin lähteenä, ja silakassa D-vitamiinia on erittäin runsaasti.

Silakankalastus tekee hyvää Itämerelle

Itämeren tilasta huolehtiva voi syödä silakkaa hyvällä omatunnolla. Silakankalastus on tehokkaimpia keinoja poistaa rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita merestä. Silakankalastus Suomessa on myös saanut MSC-sertifikaatin, joka kertoo kalastuksen kestävyydestä.

Vaikka silakkaa on yleensä saatavissa ympäri vuoden, on silakka syksyn ja kevään herkku, jolloin sitä pyydetään usein myös itse. Syksy tuo mukanaan myös silakkamarkkinoita ja silakasta valmistettuja kalaherkkuja. Esimerkiksi Helsingin vanhin perinnetapahtuma, Stadin silakkamarkkinat, alkaa tämän viikon sunnuntaina.
 

ReseptitSilakkasushi – makirullat silakasta

Sushiriisi:
4 dl sushi- tai puuroriisiä
5 dl vettä
3 rkl riisiviinietikkaa
2,5 rkl sokeria
2 tl suolaa

Sushirulliin:
200 g marinoituja nahattomia silakkafileitä
4-5 kpl nori-leväarkkeja
0,5 kurkkua
Paprikaa
Wasabi-tahnaa
Tarjoiluun soijakastiketta

Silakkafileiden marinointi: Sekoita 2 dl vettä, 1 dl etikkaa ja 2 tl suolaa kunnes suola liukenee. Laita nahattomat silakkafileet liemeen. Peitä astia kelmulla ja laita se jääkaappiin 2 – 4 tunniksi marinoitumaan.

Huuhtele riisiä juoksevassa vedessä niin kauan että vesi on täysin kirkasta. Laita riisi kylmään veteen ja anna seistä noin 10 min. Huuhtele riisi ja laita se kattilaan kylmän veden kanssa. Anna riisin kiehua kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Anna riisin seistä kattilassa kannan alla noin 10 minuuttia. Sekoita suola, sokeri ja riisiviinietikka. Levitä riisi pellille tai tarjottimelle leivinpaperin päälle ja pirskota riisiviinietikkaseos riisin päälle.

Levitä työpöydälle bambusta valmistettu sushimatto. Aseta nori-leväarkki matolle. Kostuta kädet vedellä ja painele noin puolen sentin kerros jäähtynyttä sushiriisiä leväarkille siten, että kumpaankin päähän jää noin 2 cm levyinen reuna leväarkkia näkyviin.

Sipaise keskelle levyä poikittain wasabitahnaa (huom. tahna on erittäin voimakkaan makuista). Levitä wasabin päälle silakkafileet ja pitkä kurkkuviipale. Tuo täytettä kevyesti sormillasi ja taita bambumattoa apuna käyttäen leväarkin ilman täytettä olevat päät vastakkain ja muotoile sushi edelleen bambumattoa apuna käyttäen tiukaksi rullaksi.

Tee valmiiksi kaikki rullat ja leikkaa ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voit sipaista wasabitahnaa myös koristeeksi.

VINKKI

Makirullien täytteenä voit käyttää myös kylmäsavustettua silakkaa, paprikaa, maustamatonta tuorejuustoa ja rucolaa.

 

Silakkapihvit Claus Meyerin tapaan

Kokojyvävehnäjauhoja
600 g silakkafileitä
Suolaa ja mustapippuria myllystä
5 rkl karkeaa Dijonin sinappia
1 ruukku lehtipersiljaa
3 rkl rypsiöljyä ja 2 rkl voita paistamiseen

Aseta leivinpaperiarkki pöydälle ja ripottele päälle ohuelti kokojyvävehnäjauhoja. Lado silakkafileet paperille nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja mustapippurilla

Levitä sinappi fileiden pinnalle ja ripottele päälle hienonnettua lehtipersiljaa. Taita fileet puoliksi pyrstöä kohden.

Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy sekä voi ja paista fileet rapeiksi.
Silakkaa perulaisittain

400 g nahattomia silakkafileitä

Silakkafileiden marinointiliemi:
0,5 dl oliiviöljyä
5 rkl valkoviinietikkaa
2 limen mehu
kourallinen lehtipersiljaa
1-2 valkosipulin kynttä
Hienoa merisuolaa
Mustapippuria myllystä
Puolikas punainen paprika
Puolikas vihreä chili

Hienonna paprika, chili, valkosipuli ja persilja. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada marinadi nahattomien silakkafileiden päälle. Anna silakoiden maustua kylmässä muutaman tunnin ajan. Tarjoa marinoidun punasipulin kera vihreältä salaatinlehdeltä.

Marinoitu punasipuli:
3 kpl punasipulia
0,5 dl vettä
0,5 dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
Hienoa merisuolaa

Kuori punasipulit ja suikaloi ohuiksi. Keitä aineksista liemi ja kaada lämmin liemi punasipulisiivujen päälle. Jäähdytä ja anna maustua kylmässä yön yli. Tarkista maku.

Teksti: Ari J. Vesa 
Kuvat: Pro Kala ry

Valaistuksen syksy on ekologinen ja moni-ilmeinen

Ma, 23/09/2019 - 16:56


Makuuhuoneen kattoon on tehty reunoille alaslasku, josta tulee epäsuoraa valoa. Kolmiulotteista paneelia korostavat mini led-spotit. Tunnelmaa luovat koristeellinen kattovalaisin ja pöytävalaisimet. Design Heli Mäkiranta.

 

Viime vuosina on ollut paljon teollisuushenkisiä valaisimia ja pelkistettyjä muotoja. Valaistus on monipuolistunut arjen kaikkiin tarpeisiin – tunnelmaan ja työskentelyyn.

Valaistussuunnittelija Heli Mäkiranta kertoo, että esimerkiksi puuvalaisimet ja kierrätysmateriaaleista tehdyt valaisimet ovat edelleen hyvin suosittuja.  Rottinki on saanut rinnalleen ihanan keveän riisipaperin.

Heli Mäkirannan mukaan myös se, miten valaisin on valmistettu ja valaisimen pitkäikäisyys on tärkeää.

– Opaalilasiset valaisimet yhdistettynä metalliin ovat edelleen suosittuja. Valaisimissa nähdään vieläkin pyöreitä muotoja.

Valaistussuunnittelija Heli Mäkirannan pitää syksylläkin virkeänä
ihanat asiakkaat 
sekä mielenkiintoiset suunnitteluprojektit ja
messutapahtumat kuten Habitare ja 
Helsinki Design Week.
Juhlakautta viettävässä Vain Elämää -ohjelmassa on
hänen
suunnittelemiaan valaisimia myös esillä.

Tunnelmaa pehmeästi valaisten

Tunnelmavalaistusta voidaan luoda muun muassa epäsuoralla valaistuksella.

– Valon lähdettä ei näy vaan valo heijastetaan jonkun toisen pinnan kautta. Valosta tulee miellyttävä eikä häikäise. Tunnelmavaloa saadaan helposti tehtyä erilaisilla jalka- ja pöytävalaisimilla. Lämmin valon väri vaikuttaa tunnelman luomiseen. Sähkövalaistuksen ohella myös kynttilät ovat hyviä valonlähteitä ja tunnelman luojia.

 

Riittävä työvalaistus on tärkeä

Etenkin nuoret ja nuoret aikuiset tekevät usein läppärillä töitä sängyssäkin tai työpiste on esimerkiksi keittiössä.

– Liian hämärä valo rasittaa pitemmän päälle silmiä, joten esimerkiksi työpöydän päällä olisi hyvä olla pöytävalaisin, jossa valonväri olisi luonnonvaloa toistava valonväri.

Heli Mäkirannan mukaan olisi hyvä, jos valotehoa voitaisiin säätää vuorokauden mukaan.

– Jos ruokapöydän ääressä tehdään töitä, kannattaa ruokapöydän yllä olevien valaisimien olla säädettäviä. Työskentelyyn tarvittava valonmäärä voi olla huomattava ja ateriat on mukavampi nauttia tunnelmallisemmassa valossa. Valon tulisi myös olla tasaista.

 

Työskentelyvalon voi ottaa mukaankin

Läppärillä työskennellään myös hotelleissa, kesämökeillä ja muutenkin lomareissuilla. Mäkirannan mukaan läppäriin kiinnitettävä pieni ja näppärä valaisin on hyvä ratkaisu, kun matkatyössä tarvitaan tehokasta valaistusta.

Koko koti ansaitsee hyvän valaistuksen

Onko kodissa esimerkiksi sellaisia tiloja, joissa valaistus on jäänyt heikoksi? Usein eteisessä on perinteinen haalea plafondi ja kohdevalaisimia, pesu- ja vaatehuoneiden valaistus voi olla ankeaa ja vain yhden loisteputken varassa.

– Etenkin eteiset ovat yleensä hämäriä ja niissä on vain kattovalaisin. Valoa voidaan parantaa kohdevaloilla asentamalla valaisin vaikkapa vaatekaapin sisälle. Valaisin toimii liiketunnistimella ja auttaa löytämään oikeat tavarat kaapista. Myös peiliovet eteisessä ovat kätevät sillä ne heijastavat valoa. Peileillä saa valaistua tilaa lisää. Ne antavat myös tilantuntua.Valaisin voi olla kuin kodin toiminnallinen taideteos. Tämän valaisimen on suunnitellut Heli Mäkiranta.

Valoa pienille leikkijöille

Usein lastenhuoneessa on vain yksi kattovalaisin keskellä kattoa.

– Optimaalista olisi, jos lastenhuoneessa olisi säädettävät kattovalaisimet. Päivällä lapset tarvitsevat enemmän valotehoa leikkeihin ja illalla valon saisi vähennettyä, kun on rauhoittumisen aika. Myös himmeät yövalaisimet antavat pehmeää valoa pienille nukkujille.

Pesuhuoneiden valaistukseen on lähiaikoina alettu panostaa entistä enemmän.

– Pesuhuoneissa suositaan kattovalaisimien lisäksi epäsuoraa valaistusta ja kohdevaloja, jos halutaan korostaa pintamateriaaleja, laattoja tai seinään tehtyjä upotuksia. Valot tulisi olla myös näihin tiloihin himmennettävissä.

Riippuvalaisimet, QUU Large BNG ja QUU BGN, QUU Design Heli Mäkiranta. Seinävalaisimet, Winled. Katossa on Siparilan VALO -sisustuspaneeli, jonka muoto muistuttaa rimakattoa. Paneelin väliin jäävään uraan on mahdollista asentaa led-nauha, joka luo tasaista valoa.


Älyvalaistus on yhä suositumpaa

Heli Mäkiranta sanoo, että älyvalaistus tulee yleistymään entisestään. Valaisimien ohjausjärjestelmät ovat nykyään suosittuja.

– Wifi-liitännäisen valaistuksen valonväriä ja tehoa voidaan säätää sovelluksen avulla. Älyvalaistuksen avulla pystytään luomaan erilaisia tunnelmia helposti ja vaivattomasti. Valaisimet voidaan säätää sovelluksen avulla hämärtymään tiettyyn kellon aikaan tai kirkastumaan aamulla. Myös energiatehokkuus korostuu entisestään.

Entä mikä on Heli Mäkirannan oman kodin mukavin valaistukseen liittyvä asia ja miten se on toteutettu?

– Mukavin valaistukseen liittyvä asia omassa kodissani on olohuoneen valaisin, jonka itse olen suunnitellut. On ollut hienoa nähdä ja kokea kuinka itse suunniteltu valaisin on toiminut hyvin arjessa ja toiminut niin tunnelman luojana kuin yleisvalonlähteenäkin.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Heli Mäkiranta


Hyvä ja riittävä uni vaikuttaa elämänlaatuun: Kärsitkö tietämättäsi uniapneasta?

Ma, 23/09/2019 - 16:35Kuulostaako yhtään tutulta?

Puolisot kinaavat aamulla siitä, että unet ovat jääneet vähäisiksi, kun puoliso kuorsaa ja ”krohisee”. Syyttely puolin ja toisin voi olla parisuhdetta ja perhettä raastavaa:

– Kyllä sinä välillä kuorsasit ja ääntelit kuin katupora ja korahtelit, kääntyilit eikä hengitystäkään ajoittain kuulunut. Ei auttanut tökkäys kylkeen. Uudelleenhan se piina alkoi taas. Sinun takiasi en voinut nukkua.

Tällaista debattia moni käy perheessä ja kuorsaus vain jatkuu.

Ei ole suinkaan harvinaista, että puolison kuorsauksesta kärsivä siirtyy muualle nukkumaan tai käyttää korvatulppia.

Kuorsaaja taas voi herätä aamuisin hyvinkin väsyneenä ja hikisenä, potea päänsärkyä ja levottomuutta, vaikka kuvittelee nukkuneensa pitkät ja hyvät unet. Väsymys vain jatkuu, vaikka nukkumaan meno aikaistuisi. Muutosta ei vain tapahdu.

Kuorsaus voi olla harmitonta, mutta uniapean oireisiin kannattaa kuitenkin tutustua ja hakeutua lääkärin vastaanotolle ajoissa. Uni on nukkujalle melko mystinen asia. Itse on hyvinkin vaikea arvioida oman unensa laatua, häiriöitä tai tiedostaa vakavat ongelmat. Heräämistä selitellään usein stressillä, asioiden pyörimisellä mielessä eikä tihentyneitä vessakäyntejäkään ehkä tiedosteta.

Milloin viimeistään vastaanotolle?

Tähän vastaa Mehiläisen kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, dosentti Tapani Salmi. Hänellä on Unilääketieteen erityispätevyys.

– Kuorsaus on sinällään harmitonta nukkujalle ja enemmän todella kiusaa puolisoa. Kun kuorsaus muuttuu katkonaiseksi, kyse on usein uniapneasta.

– Tapani Salmi kertoo, että uniapneakin voi olla satunnaista, esiintyä vain selällään, alkoholin nauttimisen jälkeisenä yönä tai vain aamuyön tunteina.

– Merkitsevässä uniapneassa katkoja on usein yli sata kertaa yössä ja usein joka asennossa. Jos uniapneataipumukseen liittyy päiväväsymys, vastustamaton nukahtaminen silloin, kun pitäisi olla hereillä, on syvän rauhallisen unen määrä jäänyt vähäiseksi.

Salmen mukaan yhdistelmä päiväväsymys ja uniapnea on tutkimusten ja hoidon tavanomainen aihe.

 

Uniapneasta löytyy hyvin tietoa

Uniapnean oireita ovat kuorsaus erityisesti katkonaisena, hengityskatkokset, päiväaikainen väsymys, useinkin lisääntynyt yöllinen virtsaamistarve ja yöhikoilu sekä unen puutteeseen liittyvät muisti- ja keskittymiskyvyn häiriöt, jotka voivat aiheuttaa uupumusta. Myös tiettyjä riskejä on. Esimerkiksi miehillä uniapnea on tavallisempi.

Ylipaino on selkein rakenteellinen tekijä, rasvakudos alaleuassa voi suoraan ahtauttaa hengitystä. Lyhyt niska ja / tai kaula ja lyhyt leuka aiheuttavat ylähengitysteiden ahtaumaa.

Tapani Salmi kuitenkin sanoo, että kaikki uniapneapotilaat eivät ole kuitenkaan lihavia miehiä.

– Ahtaumaa voi olla kielen tyviosan tasolla. Nenähengityksen ahtaus, purentaviat, iso risakudos voivat huonontaa hengitystä. Korvalääkäri ja hammaslääkärikin voivat tunnistaa nämä. Epäily uniapneasta syntyy kuorsaajan ja puolison antamista esitiedoista

Hoidon tarpeen määrittämiseksi suoritetaan useimmiten kotona koko yön kestävä hengityksen mittaus, jossa usealla anturilla seurataan hengitystä, happipitoisuutta, unen motorista levottomuutta ja nukkumisasentoa. Tämä niin sanottu polygrafiamittaus on suunniteltu samalla havaitsemaan muita elimellisiä unihäiriöitä, muun muassa levottomat jalat. Katkot ja poikkeavuudet määritetään ja mitataan erikseen selällään ja muissa asennoissa.

– Mittauslaitteiden kanssa on melko helppo nukkua ja tutkimus onnistuu käytännössä hyvin. Tuloksen perusteella kohtalaisessa ja vahvassa uniapneassa harkitaan aktiivihoitoa, lievässä annetaan omahoito-ohjeita.

Kotihoitokin on mahdollista. Painon pudotus on tietenkin uniapneassa keskeistä.

– Se on tärkeää myös mukana olevien riskitekijöiden, kuten verenpaineen, diabeteksen ja astman vuoksi. Jos katkoja on pelkästään tai pääasiassa selkäasennossa, voi opetella nukkumaan kyljellään.

 

Tärkeä nukkumista turvaava sähkölaite

Niin sanotussa tennispallohoidossa yöpuvun selkämykseen ommellaan todella pallo estämään selkäasentoa. Tämä vaatii sitkeän totuttelun, mutta onnistuu asteittain.

Tapani Salmi kertoo, että CPAP-laite tuottaa nenämaskin avulla jatkuvan positiivisen ilmatiepaineen eli ylipaineen hengitysteihin. Laite toimii verkko- ja akkukäyttöisenä.

– Se estää tehokkaasti sisäänhengityksen salpautumisen ja apneat.

Nykyiset laitteet osaavat määrittää sopivan paineen ja häiritsevät mahdollisimman vähän.

– Laitteen antaman hyödyn huomaa parhaimmillaan heti ensimmäisinä aamuina. Joskus ilmateiden kuivuminen, ärsytys ja nenän ongelmat ovat alkuhankaluutena ja vaativat sopivan maskin ja ilman kostutuksen.

 

Vireystila kohenee nopeasti

CPAP-hoidon aikana esimerkiksi ammattiautoilijan vireys korjaantuu ja työkyky palautuu.

– Hoidon aikana pyritään pudottamaan painoa, jolloin tapahtuisi todellista paranemista. CPAP-laitetta pyritään käyttämään koko tai valtaosa yöstä, se kulkee mukana ja kevyenä akkukäyttöisenä otettavissa mukaan vaikka lomamatkalle.

Kuorsausta voidaan vähentää suulaen alueen kirurgialla, jossa esimerkiksi jäykistetään pehmeän suulaen aluetta.

– Toimenpide ei aina anna pysyvää hyötyä ja merkitsevässä uniapneassa se ei yksin auta.  Myös Lapsilla kita- ja nielurisaleikkaus on Salmen mukaan edelleen hoitovaihtoehto.

Tukkoinen nenä voi estää CPAP-hoidon onnistumisen. Joskus purennan korjaaminen, leuan asentoon vaikuttaminen niin sanotuilla kuorsauskiskolla auttaa. Hammaslääkärit tuntevat tämän hoitomahdollisuuden.

Uniapnean syyt  ja hoito 

Kuorsaus alkaa, kun hengitysteiden pehmytkudokset painuvat nukkuessa kasaan. Kudosten värinästä aiheutuu tyypillinen kuorsausääni, jonka voimakkuus vaihtelee muun muassa asennon ja anatomian mukaan. Jos kudokset tukkivat hengitystiet kokonaan, syntyy apnea. Kuorsaus ja uniapnea ovat saman poikkeavuuden ilmentymiä.

Uniapneaa on aina ollut olemassa, mutta nykyään tietämys ja diagnostiikka on parempaa. Tapani Salmi sanookin, että uniapnea voidaan luokitella kansantaudiksi ja ylipainon lisääntyminen jo lapsilla tekevät siitä entistä tavallisemman. Vahva-asteinen uniapnea on sinällään elimistölle haitallinen jatkuessaan ja lievempänä se on samantapainen riskitekijä kuin esimerkiksi kohonnut verenpaine, veren sokeri tai rasva-arvot.

Työterveyshuollon keskeinen tehtävä on Tapani Salmen mukaan työkyvyn ylläpito ja sairauksien ehkäisy.

– Päivävireyteen liittyvät oireet, uupumus, burn-out jne. ovat usein esiin tulevia oireita. Unettomuuden ja stressitekijöiden lisäksi uniapnean mahdollisuus tulee tällöin esiin ja johtaa selvittelyihin.

Uniapnean CPAP hoitopolku on järjestetty Tapani Salmen mukaan niin, että laitteisto tulee käyttöön julkisella sektorilla kotikunnan kustantamana hengitysapuvälineenä.

– Asiantuntemusta tarvitaan sopivan nenämaskin ja mahdollisten muiden käyttöongelmien ratkaisussa, jotta hoidosta tulisi pitkäaikaisena hyvin siedetty. Uniapnean hoitopolku, aloitukset ja seurannat on koko Suomessa hyvin organisoitu keuhkosairauksien erikoisalan ja terveyskeskusten toimesta.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Mehiläinen/arkisto, Resmed ja Scanstockphoto


Sivut