Sähkömarkkinakatsaus

Heinäkuu 2021 (päivitetty 26.7.)

Viime vuosi oli ennätyssateinen, mikä piti sähköpörssin hinnat matalina. Korona-pandemia on osaltaan vähentänyt sähkönkulutusta, ja kysynnän väheneminen on madaltanut sähkön hintaa. Vuodenvaihteen jälkeen maaliskuuhun saakka Pohjoismaissa oli vähäsateisempaa ja sää on ollut viime vuosia kylmempää. Maaliskuussa sateiden määrät normalisoituivat, mikä piti pohjoismaiset vesivarannot samoina. Huhtikuun aikana voimakas tuulituotanto ja lämpimämpi sää on johtanut matalempiin ja jopa negatiivisiin sähkön spot-hintoihin. Toukokuu ja kesäkuukaudet ovat olleet vähäsateisia niin Suomessa kuin Norjassa ja Ruotsissa. Fossiilisilla polttoaineilla tuotettuun sähköön on vaikuttanut voimakkaasti noussut päästöoikeuksien hinta, mikä näkyy myös sähköpörssissä hintoja nostavana tekijänä.

Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi. 

 

Toteutunut spot-hinta

 

Sähkön hintaennuste

Pohjoismaiset vesialtaat ovat tyhjentyneet kuivemman ajanjakson aikana. Voimalaitospolttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnat ovat lähteneet nousuun. Hinnannousun yhtenä tekijänä on odotukset talouden elpymisestä.

Toteutunut sähkön spot-hinta viimeisin kuukausi

Hintojen voimakkaaseen vaihteluun eri päivinä suurin syy on tuulivoimatuotannossa ja ydinvoimaloiden vuosihuollot. Tuulisena päivänä sähköpörssin hinnat pysyvät maltillisina ja viikonloppuna hinnat ovat viikonpäiviin verrattuna halvempia.

Sähkön hinnan vaihtelua voi seurata osoitteessa Nordpoolin nettisivuilla tai Fingridin Tuntihinta-sovelluksella.

Määräaikainen sopimus suojaa hintamuutoksilta

Loisteen energia-asiantuntijat seuraavat hintojen toteutunutta kehi­tystä ja ennusteita tarkasti ja tasaavat hintamuutoksia tekemällä hintasuojauksia eri pituisiksi määräajoiksi etukäteen. Siksi voimme tarjota asiakkaillemme hinnaltaan vakaita ja turval­lisia sähkösopimuksia. Kysy lisää asiakaspalvelustamme tai tu­tustu tarjoamiimme vaihtoehtoihin.

Sähkön hinnan muodostuminen

Sähkön hinta sisältää sähkön myyntiosuuden (sähköenergia), sähkön siirron (sähköverkko) ja verot. Sähköenergian voi kilpailuttaa, mutta siirtomaksuista ja sähköverojen laskuttamisesta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö. Sähkön hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24 % ja sähkövero energiaveron ja huoltovarmuusmaksun.

Loiste hankkii sähkön valtaosin pohjoismaisilta tukkusähkömark­kinoilta. Hinnat vaihtuvat joka tunti sen mukaan, millä tavoilla ja miten paljon sähköä tuotetaan sekä miten paljon sitä käytetään. Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden sähkön spot-hintoja eli pörssihintoja voi tarkastella Nordpoolin nettisivuilla tai Fingridin Tuntihinta -sovelluksen avulla. Lisätietoa Loisteen myymän sähkön alkuperästä.

 

Sähkönhinta jakautuu