Sähkömarkkinakatsaus

Elokuu 2020

Hydrologinen tilanne on ollut kuluneen vuoden aina alkukesään asti reilusti ylijäämäinen, mikä on pitänyt Pohjoismaisen hintatason alhaisena. Hydrologiseen tilanteeseen vaikuttavat sekä vesivoimatuotannon altaissa oleva veden että maahan sitoutuneen veden määrä.

Tällä hetkellä vesimäärä vesialtaissa on edelleen yli normaalin keskiarvon, mutta kesän aikana lämmin säätila sulatti vuoristolumia enemmän normaaliin verrattuna, mikä on osaltaan nostamassa tukkuhintoja.

Lisäksi tuotannossa käytettävien polttoaineiden hintatasot ovat hienoisessa nousussa. Sähkön hintatasossa paine nousulle jatkuu, mikäli säätila pysyy normaalia kuivempana.

Sähkön hinnan vaihtelua voi seurata osoitteessa Nordpoolin nettisivuilla tai Fingridin Tuntihinta-sovelluksella.

Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi. 

Katsaus sähkön hintaan

Suomen hinta-alueen toteutunut kuukauden keskihinta Nordpool Spot sähköpörssissä (www.nordpoolspot.com) ja markkina-arvostus NasdaqOMX sähköjohdannaisissa (www.nasdaqomx.com). Kuvaaja kertoo tukkusähkön hinnan toteutuneesta vaihtelusta ja hinta-arviosta vuosille 2020 ja 2021 (hinnat euroa/MWh, alv 0 %). Määräaikaisen sopimuksen veroton hinta määräytyy tekohetkellä voimassaolevan päivän hinnan mukaan.

Loisteen energia-asiantuntijat seuraavat hintojen toteutunutta kehi­tystä ja ennusteita tarkasti ja tasaavat hintamuutoksia tekemällä hintasuojauksia eri pituisiksi määräajoiksi etukäteen. Siksi voimme tarjota asiakkaillemme hinnaltaan vakaita ja turval­lisia sähkösopimuksia. Kysy lisää asiakaspalvelustamme tai tu­tustu tarjoamiimme vaihtoehtoihin.

Sähkön hinnan muodostuminen

Sähkön hinta sisältää sähkön myyntiosuuden (sähköenergia), sähkön siirron (sähköverkko) ja verot. Sähköenergian voi kilpailuttaa, mutta siirtomaksuista ja sähköverojen laskuttamisesta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö. Sähkön hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24 % ja sähkövero energiaveron ja huoltovarmuusmaksun.

Loiste hankkii sähkön valtaosin pohjoismaisilta tukkusähkömark­kinoilta. Hinnat vaihtuvat joka tunti sen mukaan, millä tavoilla ja miten paljon sähköä tuotetaan sekä miten paljon sitä käytetään. Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden sähkön spot-hintoja eli pörssihintoja voi tarkastella Nordpoolin nettisivuilla tai Fingridin Tuntihinta -sovelluksen avulla. Lisätietoa Loisteen myymän sähkön alkuperästä.

 

Sähkönhinta jakautuu