Sähkömarkkinakatsaus

Kesäkuu 2020

Tukkuhinnan kehitys sähkömarkkinoilla on ollut hienoisessa nousussa, vaikka hinnan määräytymiseen vaikuttavat tekijät eivät paljoa ole muuttuneetkaan. Energiantuotannossa käytettävien polttoaineiden hinnat ovat edelleen alhaisella tasolla suuren varastomäärän ja erittäin lämpimän sään vuoksi, kun taas päästöoikeuksien hinnat ovat usean kuukauden ajan olleet huipussaan.

Lämmin sää on vauhdittanut lumen sulamista Norjan vuoristosta, mikä on pakottanut vesivoiman tuottajat tuottamaan ennätysmäärän sähköä. Lumet sulavat ja täyttävät vesialtaat Norjassa, mutta Ruotsissa vesitilanne alkaa lähestyä normaalia.

Uskomme, että hinnat voivat hieman nousta, kun vesitilanne palaa normaaliksi. Arvion voi toki muuttaa esimerkiksi uusi Euroopan laajuinen koronashokki, joka heikentäisi kysyntää ja laskisi hintoja kuten maaliskuussa kävi.

Sähkön hinnan vaihtelua voi seurata osoitteessa Nordpoolin nettisivuilla tai Fingridin Tuntihinta-sovelluksella.

Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi. 

Sähkön spothinnan toteuma ja ennuste

Suomen hinta-alueen toteutunut kuukauden keskihinta Nordpool Spot sähköpörssissä (www.nordpoolspot.com) ja markkina-arvostus NasdaqOMX sähköjohdannaisissa (www.nasdaqomx.com). Kuvaaja kertoo tukkusähkön hinnan toteutuneesta vaihtelusta ja hinta-arviosta vuosille 2020 ja 2021 (hinnat euroa/MWh, alv 0 %). Määräaikaisen sopimuksen veroton hinta määräytyy tekohetkellä voimassaolevan päivän hinnan mukaan.

Loisteen energia-asiantuntijat seuraavat hintojen toteutunutta kehi­tystä ja ennusteita tarkasti ja tasaavat hintamuutoksia tekemällä hintasuojauksia eri pituisiksi määräajoiksi etukäteen. Siksi voimme tarjota asiakkaillemme hinnaltaan vakaita ja turval­lisia sähkösopimuksia. Kysy lisää asiakaspalvelustamme tai tu­tustu tarjoamiimme vaihtoehtoihin.

Sähkön hinnan muodostuminen

Sähkön hinta sisältää sähkön myyntiosuuden (sähköenergia), sähkön siirron (sähköverkko) ja verot. Sähköenergian voi kilpailuttaa, mutta siirtomaksuista ja sähköverojen laskuttamisesta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö. Sähkön hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24 % ja sähkövero energiaveron ja huoltovarmuusmaksun.

Loiste hankkii sähkön valtaosin pohjoismaisilta tukkusähkömark­kinoilta. Hinnat vaihtuvat joka tunti sen mukaan, millä tavoilla ja miten paljon sähköä tuotetaan sekä miten paljon sitä käytetään. Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden sähkön spot-hintoja eli pörssihintoja voi tarkastella Nordpoolin nettisivuilla tai Fingridin Tuntihinta -sovelluksen avulla. Lisätietoa Loisteen myymän sähkön alkuperästä.

 

Sähkönhinta jakautuu