Sähkömarkkinakatsaus

Marraskuu 2020

Sähkön spot-hinnat ovat laskeneet erittäin alhaiselle tasolle. Samoin on käynyt tukkusähkön hinnoille, jotka ovat tulleet lähelle viime kesän alhaisimpia hintoja.

Hintatasoa ovat laskeneet normaalia vuodenaikaa lauhempi sää, runsaat vesisateet ja  suuri tuulivoimatuotannon määrä. Lähiajan hintatasoa tukkumarkkinoilla ohjaa vesialtaissa olevan veden määrä, mikä sekin on nyt korkealla ja puoltaa alhaisia hintoja. Polttoaineiden hinnat ovat myös laskeneet. Pääosin niiden laskuun vaikuttavat maailmantalouden vaikeudet koronapandemian toisen aallon vuoksi.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan sähkön hinta tulee pysymään alhaisena, ainakin siihen saakka kun veden määrä vesialtaissa laskee lähelle normaalia.

Sähkön hinnan vaihtelua voi seurata osoitteessa Nordpoolin nettisivuilla tai Fingridin Tuntihinta-sovelluksella.

Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi. 

Sähkön hinnan kehitys Suomen hinta-alueella

Suomen hinta-alueen toteutunut kuukauden keskihinta Nordpool Spot sähköpörssissä (www.nordpoolspot.com) ja markkina-arvostus NasdaqOMX sähköjohdannaisissa (www.nasdaqomx.com). Kuvaaja kertoo tukkusähkön hinnan toteutuneesta vaihtelusta ja hinta-arviosta vuosille 2020 ja 2021 (hinnat euroa/MWh, alv 0 %). Määräaikaisen sopimuksen veroton hinta määräytyy tekohetkellä voimassaolevan päivän hinnan mukaan.

Loisteen energia-asiantuntijat seuraavat hintojen toteutunutta kehi­tystä ja ennusteita tarkasti ja tasaavat hintamuutoksia tekemällä hintasuojauksia eri pituisiksi määräajoiksi etukäteen. Siksi voimme tarjota asiakkaillemme hinnaltaan vakaita ja turval­lisia sähkösopimuksia. Kysy lisää asiakaspalvelustamme tai tu­tustu tarjoamiimme vaihtoehtoihin.

Sähkön hinnan muodostuminen

Sähkön hinta sisältää sähkön myyntiosuuden (sähköenergia), sähkön siirron (sähköverkko) ja verot. Sähköenergian voi kilpailuttaa, mutta siirtomaksuista ja sähköverojen laskuttamisesta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö. Sähkön hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24 % ja sähkövero energiaveron ja huoltovarmuusmaksun.

Loiste hankkii sähkön valtaosin pohjoismaisilta tukkusähkömark­kinoilta. Hinnat vaihtuvat joka tunti sen mukaan, millä tavoilla ja miten paljon sähköä tuotetaan sekä miten paljon sitä käytetään. Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden sähkön spot-hintoja eli pörssihintoja voi tarkastella Nordpoolin nettisivuilla tai Fingridin Tuntihinta -sovelluksen avulla. Lisätietoa Loisteen myymän sähkön alkuperästä.

 

Sähkönhinta jakautuu