Sähkökatkoihin varautuminen


Sähköntoimituksessa esiintyy häiriöitä, joita kaikkia ei voida ehkäistä ja estää. On myös mahdollista, että sähköä tulee, mutta se on heikkolaatuista. Tallenna Loisteen vikailmoitusnumero 0800 9 2500. Numero päivystää 24h. Lyhyenkin sähkökatkon varalta joka kodista pitäisi löytyä ainakin seuraavat varusteet:

  • taskulamppu
  • kynttilöitä ja tulitikkuja
  • paristokäyttöinen radio
  • paristoja radiota ja taskulamppua varten
  • varasulakkeita
  • polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni 

Jos sähköt ovat poikki, voit kuunnella autoradiota tai kännykästä löytyvää radiota.

Tietokoneet tulee kytkeä aina maadoitettuun pistorasiaan, jotta niiden häiriösuojaus toimii. UPS-laite antaa käyttäjälle muutaman minuutin aikaa työn tallentamiseen sekä suojaa herkkiä laitteita mm. salaman aiheuttamilta ylijännitteiltä.

 

Pahasti poikki – näin selviät pitkästä sähkökatkosta

Haja-asutusalueella sähkökatkoja ilmenee varsinkin kovan tuulen, ukkosten, runsaiden lumisateiden ja tykkylumen aikaan. Yleensä sähkö palautuu parissa tunnissa, mutta joskus poikkeukselliset sääolot aiheuttavat suurhäiriön, jolloin viankorjaus voi kestää pidempään.

Puolustusministeriön ja yhteistyökumppaneiden julkaisema Pahasti poikki – näin selviät pitkästä sähkökatkosta -kansalaisopas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä tapahtuu pitkän sähkönkatkon aikana vedenjakelulle, liikenteelle ja lämmitysjärjestelmille?
  • Toimivatko puhelimet?
  • Panevatko kaupat ja pankit ovensa kiinni?
  • Mistä tilanteesta saa tietoa ja miten pitkiin katkoksiin kannattaa varautua?

Jos asut Loisteen verkkoalueella, voit tilata maksuttoman oppaan sähköpostitse asiakaspalvelusta tai noutaa Kajaanin palvelutoimistostamme. Muualla Suomessa opasta voi tiedustella paikalliselta verkkoyhtiöltä.

Talvella suurin pitemmän sähkökatkon aiheuttama ongelma on kodin lämpimänä pysyminen. Pohjois-Suomessa sähkölämmitteisissä taloissa on yleensä tulisija, joten polttopuita kannattaa pitää varastossa, vaikka niitä ei poltettaisikaan jatkuvasti.

Kesällä ruoan säilyminen voi muodostua ongelmaksi. Alle puoli vuorokautta kestävä sähkökatkos ei vielä vaikuta pakasteiden laatuun, kunhan pakastinta ei auota. Työtehoseuran tutkimuksen mukaan paksueristeiset säiliöpakastimet säilyttävät pakasteet jäisinä jopa useita päiviä.

Jos talossa on oma kaivo ja vesipumppu toimii sähköllä, vettä kannattaa varata astioihin. Muussa tapauksessa vettä ei yleensä tarvitse varastoida sähkökatkon varalle, koska yläsäiliöjärjestelmä takaa riittävän vedenpaineen useiksi tunneiksi. 

 

Varaudu ukkoseen

Ukkonen on jokakesäinen ilmiö, joka voi särkeä herkkiä sähkölaitteita. Maaseudulla ukkosmyrskyt aiheuttavat enemmän sähkökatkoksia kuin taajamissa, koska haja-asutusalueella sähköä jaetaan ilmajohtoja pitkin. Useimmiten ukkonen särkee tietokoneita, viihdelaitteita, lankapuhelimia ja kylmälaitteita.

Halvin keino estää rikkoutumisia on irrottaa laitteiden pistotulpat sähköverkosta ukkosen ajaksi. Sähköjohtojen lisäksi tulisi irrottaa myös tele- ja antennikaapelit pistorasioista.

Salaman iskua taloon ei voi estää, mutta tuhoja voidaan estää johdattamalla salama maahan ukkosenjohdattimen avulla. Lue lisää ukkossuojauksesta Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivuilta.

 

Ylijännitesuoja vähentää laitteiden rikkoutumista

Mikään suojaustapa ei voi täysin estää ukkosvahinkoja, vaan kyse on lisäsuojauksesta. Sähkönkäyttäjän on itse arvioitava ukkosylijännitteiden riskit ja toteutettava suojaus tarkoituksenmukaisella tavalla. Saat lisätietoa Suojaus ukkosylijännitteiltä -esitteestä. Voit hakea sähköurakoitsijoita Tukesin sivuilta kunnan ja urakointioikeuksien perusteella.

Ukkonen voi aiheuttaa sähköverkkoon ylijännitteitä, jotka häiritsevät tilapäisesti herkkien laitteiden toimintaa ja voivat joskus rikkoa laitteen. Ylijännitteitä vastaan voi suojautua ylijännitesuojien avulla. Ylijännitesuojaus kannattaa hankkia, jos laitevaurioita tapahtuu usein ja alue on ukkosherkkää. Tehokas suoja on taloa syöttävän ilmajohdon päätepylvääseen asennettu suojaus, joka suojaa sähköliittymän. Maadoituksen asennus onnistuu vain sulan maan aikana, koska maadoituskupari pitää kaivaa maahan.

Ylijännitesuoja voidaan asentaa myös pääkeskukseen kaikkina vuodenaikoina. Tällaista suojausta ei kuitenkaan voida asentaa kaikkiin vanhoihin tulppasulakekeskuksiin. Suojia asentavat mm. verkostourakointiyhtiöt ja sähköurakoijat.

Sähköliikkeestä voi hankkia laadukkaan, pistorasiaan liitettävän ylijännitesuojan, johon voi liittää jatkojohdon. Jatkojohtoon voi sitten liittää huoneen viihdelaitteet tai tietokoneen lisälaitteineen. 

 

Kauanko ruoat säilyvät pakastimessa?

Pakastimen lämpenemisnopeuteen vaikuttavat pakastimen ikä, käyttötilavuus, eristepaksuus, täyttöaste, tiivisteiden kunto, ympäristön lämpötila ja käyttäjän toiminta. Työtehoseuran tutkimuksessa täyden pakastimen nopeimmin lämmenneen pakasteen sulaminen 0-asteiseksi kesti säiliöpakastimessa 68 - 75 tuntia ja kaappipakastimessa 52 tuntia.

Pakastimen täyttöasteella on suuri vaikutus: Täyden pakastimen koko sisältö suli 0-asteiseksi 20 - 30 tuntia hitaammin kuin vajaan pakastimen sisältö. Jos taloudessa on kaksi pakastinta, niiden sisältö kannattaa yhdistää keväällä. Samalla säästyy sähköä.

Sulanut elintarvike on käyttökelpoinen, kunnes sen lämpötila saavuttaa jääkaappilämpötilan +5 astetta. Poikkeuksena ovat raaka liha, kala ja äyriäiset, jotka kannattaa valmistaa ruoaksi, ennen kuin ne lämpenevät +2-asteisiksi. Nopeimmin sulavat sokeria sisältävät leivonnaiset kuten pulla ja sokerikakku. Raaka liha sulaa hitaasti.

 

Varautuminen maatiloilla

Maatiloilla kyseeseen voi tulla joko aggregaatti tai traktorikäyttöinen generaattori. Aggregaattia käytettäessä on kiinnitettävä erityistä huomiota sähköturvallisuuteen. Loiste asiakkaat voivat tilata sähköpostitse Agro-Elektron Hanki varavoimaa ajoissa -oppaan sähköpostitse.