Sähkömarkkinakatsaus

 

Elokuu 2018:

Tukkusähkön hinta on pysynyt korkealla koko kesän ajan. Arviot lähikuukausien kehityksestä ovat vaihdelleet pitkälti sade-ennusteiden mukaan. Vaikka tällä hetkellä lähiajalle luvataan sadetta hieman normaalia enemmän, on kuuma ja helteinen jakso estänyt sen, että tukkumarkkinahinta olisi päässyt laskemaan. Myös sähköntuotannossa käytettävien polttoaineitten hinnat ovat olleet kohollaan Euroopan lämpöaallosta johtuvan kysynnän vuoksi. Arviomme on, että sähkön hinta pysyy nykyisellä tasolla normaalia heikomman vesitilanteen sekä polttoaineiden ja päästöoikeuksien korkean hinnan vuoksi.

Katsaus sähkön hintaan

 

Loisteen energia-asiantuntijat seuraavat hintojen toteutunutta kehi­tystä ja ennusteita tarkasti ja tasaavat hintamuutoksia tekemällä hintasuojauksia eri pituisiksi määräajoiksi etukäteen. Siksi voimme tarjota asiakkaillemme hinnaltaan vakaita ja turval­lisia sähkösopimuksia. Kysy lisää asiakaspalvelustamme tai tu­tustu tarjoamiimme vaihtoehtoihin.

Suomen hinta-alueen toteutunut kuukauden keskihinta Nordpool Spot sähköpörssissä (www.nordpoolspot.com) ja markkina-arvostus NasdaqOMX sähköjohdannaisissa (www.nasdaqomx.com). Kuvaaja kertoo tukkusähkön hinnan toteutuneesta vaihtelusta ja hinta-arviosta vuosille 2018 ja 2019 (hinnat euroa/MWh, alv 0 %). Määräaikaisen sopimuksen veroton hinta määräytyy tekohetkellä voimassaolevan päivän hinnan mukaan.

Sähkön hinta sisältää sähkön myyntiosuuden (sähköenergia), sähkön siirron (sähköverkko) ja verot. Sähköenergian voi kilpailuttaa, mutta siirtomaksuista ja sähköverojen laskuttamisesta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö. Sähkön hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24 % ja sähkövero energiaveron ja huoltovarmuusmaksun.

Loiste hankkii sähkön valtaosin pohjoismaisilta tukkusähkömark­kinoilta. Hinnat vaihtuvat joka tunti sen mukaan, millä tavoilla ja miten paljon sähköä tuotetaan sekä miten paljon sitä käytetään. Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden sähkön spot-hintoja eli pörssihintoja voi tarkastella Nordpoolin nettisivuilla tai Fingridin Tuntihinta -sovelluksen avulla. Lisätietoa Loisteen myymän sähkön alkuperästä.

 

Sähkönhinta jakautuu