Sähkömarkkinakatsaus

 

Marraskuu 2018:

Sähkömarkkinoiden tukkuhinta on ollut nousussa marraskuun alusta alkaen, kun se syksyllä kävi hieman matalammalla tasolla. Pari viikkoa sitten ennustettu säätilan muutos kohti kuivempaa ja kylmempää kautta saivat tukkuhinnat hivuttautumaan nousuun. Tällä hetkellä vuodenvaihdetta lähestytään edelleen vajaassa vesitilanteessa, mikä vähentää edullista vesivoiman tuotantoa ja tulee siksi pitämään lähiajan hinnat korkealla.

Suurempaa nousua rajoittaa onneksi se, että muitten polttoaineitten kuten kivihiilen ja öljyn hinnat ovat laskeneet.

Koska talvi on tuloillaan, lämmityskausi alkamassa ja vesimäärien ennuste heikko, voimme suositella sähkösopimuksen kiinnittämistä määräajaksi.

 

Katsaus sähkön hintaan

 

Suomen hinta-alueen toteutunut kuukauden keskihinta Nordpool Spot sähköpörssissä (www.nordpoolspot.com) ja markkina-arvostus NasdaqOMX sähköjohdannaisissa (www.nasdaqomx.com). Kuvaaja kertoo tukkusähkön hinnan toteutuneesta vaihtelusta ja hinta-arviosta vuosille 2018 ja 2019 (hinnat euroa/MWh, alv 0 %). Määräaikaisen sopimuksen veroton hinta määräytyy tekohetkellä voimassaolevan päivän hinnan mukaan.

Loisteen energia-asiantuntijat seuraavat hintojen toteutunutta kehi­tystä ja ennusteita tarkasti ja tasaavat hintamuutoksia tekemällä hintasuojauksia eri pituisiksi määräajoiksi etukäteen. Siksi voimme tarjota asiakkaillemme hinnaltaan vakaita ja turval­lisia sähkösopimuksia. Kysy lisää asiakaspalvelustamme tai tu­tustu tarjoamiimme vaihtoehtoihin.

Sähkön hinta sisältää sähkön myyntiosuuden (sähköenergia), sähkön siirron (sähköverkko) ja verot. Sähköenergian voi kilpailuttaa, mutta siirtomaksuista ja sähköverojen laskuttamisesta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö. Sähkön hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24 % ja sähkövero energiaveron ja huoltovarmuusmaksun.

Loiste hankkii sähkön valtaosin pohjoismaisilta tukkusähkömark­kinoilta. Hinnat vaihtuvat joka tunti sen mukaan, millä tavoilla ja miten paljon sähköä tuotetaan sekä miten paljon sitä käytetään. Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden sähkön spot-hintoja eli pörssihintoja voi tarkastella Nordpoolin nettisivuilla tai Fingridin Tuntihinta -sovelluksen avulla. Lisätietoa Loisteen myymän sähkön alkuperästä.

 

Sähkönhinta jakautuu