Sähkömarkkinakatsaus

 

Toukokuu 2018:

Tukkusähkön hinta on jatkanut nousuaan. Kevään loppupuoli oli erittäin vähäsateinen Norjan ja Ruotsin rannikoilla, missä suurimmat vesivoimalat sijaitsevat. Lisäksi sähköntuotannossa tarvittavien polttoaineiden hinnat nousivat kasvaneen kysynnän vuoksi. Tämän hetken sääennusteet lupaavat seuraavalle parille viikolle edelleen normaalia kuivempaa, mutta lämpimämpää ilmaa. Polttoaineiden hinnat ovat pysyneet korkealla, mikä osaltaan luo painetta hintojen kohoamiselle. Arviomme mukaan sähkön hinta pysyy korkeana lähiviikkojen aikana.

Katsaus sähkön hintaan

 

Loisteen energia-asiantuntijat seuraavat hintojen toteutunutta kehi­tystä ja ennusteita tarkasti ja tasaavat hintamuutoksia tekemällä hintasuojauksia eri pituisiksi määräajoiksi etukäteen. Siksi voimme tarjota asiakkaillemme hinnaltaan vakaita ja turval­lisia sähkösopimuksia. Kysy lisää asiakaspalvelustamme tai tu­tustu tarjoamiimme vaihtoehtoihin.

Suomen hinta-alueen toteutunut kuukauden keskihinta Nordpool Spot sähköpörssissä (www.nordpoolspot.com) ja markkina-arvostus NasdaqOMX sähköjohdannaisissa (www.nasdaqomx.com). Kuvaaja kertoo tukkusähkön hinnan toteutuneesta vaihtelusta ja hinta-arviosta vuodelle 2018 (hinnat euroa/MWh, alv 0 %). Määräaikaisen sopimuksen veroton hinta määräytyy tekohetkellä voimassaolevan päivän hinnan mukaan.

Sähkön hinta sisältää sähkön myyntiosuuden (sähköenergia), sähkön siirron (sähköverkko) ja verot. Sähköenergian voi kilpailuttaa, mutta siirtomaksuista ja sähköverojen laskuttamisesta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö. Sähkön hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24 % ja sähkövero energiaveron ja huoltovarmuusmaksun.

Loiste hankkii sähkön valtaosin pohjoismaisilta tukkusähkömark­kinoilta. Hinnat vaihtuvat joka tunti sen mukaan, millä tavoilla ja miten paljon sähköä tuotetaan sekä miten paljon sitä käytetään. Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden sähkön spot-hintoja eli pörssihintoja voi tarkastella Nordpoolin nettisivuilla. Lisätietoa Loisteen myymän sähkön alkuperästä.

 

Sähkönhinta jakautuu