Sähkönkäytön seuranta

I

Kulutushistoriasta on apua, kun haluat seurata esimerkiksi käyttötottumusten tai uusien sähkölaitteiden vaikutusta sähkönkäyttöön. Suuret muutokset kulutusmäärissä kannattaa selvittää. Poikkeaman syynä ovat useimmiten eri vuosien lämpötilaerot tai perhekoon muutokset, mutta joskus kyse voi olla korjausta vaativasta ongelmasta. Ja kun tiedät sähkönkulutuksestasi enemmän, voit myös etsiä säästökohteita helpommin.
 

Oma Energia -palvelusta näkee sähkönkäytön tunti tunnilta

Loiste on kehittänyt voimakkaasti sähkönkäytön raportointipalveluja osana energiatehokkuustavoitteita. Oma Energia -palvelussa kaikki Loisteen asiakkaat voivat seurata sähkönkäyttöään vuosi-, kuukausi-, viikko-, päivä- ja tuntitasolla, verrata sitä aiempaan kulutukseensa ja muihin kotitalouksiin. Palvelu hyödyntää etämittarien keräämää mittaustietoa.

Oma Energia -palvelun käyttö edellyttää, että asiakkaan käyttöpaikassa on älykäs etämittari ja käyttöpaikan tuntimittaustiedot on ladattu palveluun.
 
Käyttäjäksi voit rekisteröityä palvelun etusivun "Tilaan tunnukset" -linkistä. Asiakas- ja käyttöpaikkanumerosi löydät sähkölaskustasi. Lisäksi palvelu kysyy sähköpostiosoitteesi. Voit tutustua palveluun antamalla tunnukseksi demo ja salasanaksi demo.
 
Jos tarvitset opastusta palvelun käytöstä, soita asiakaspalveluumme puhelin 0800 9 2000 (maksuton) arkisin klo 8-20 tai lähetä sähköpostia.


Oma Energia -palvelu
 

Omat sivut -palvelu

Kirjaudu Omat sivut -palveluun, valitse Sähkönkäyttötiedote ja tarkista, miten oma sähkönkäyttösi on kehittynyt viiden viime vuoden aikana. Tiedot on esitetty sekä lukuina (kWh) että graafisesti pylväinä. Jos mittarinlukujaksojen pituudet ovat vaihdelleet eri vuosina, on lukemavälin todellinen kulutus muunnettu taulukkoon yhden kalenterivuoden (365 vrk) kulutukseksi. Kuluvan vuoden tiedot päivittyvät laskutusjaksojen mukaan.

Voit seurata, miten sähkönkäyttö vaihtelee eri kuukausina ja myös, miten saman kuukauden sähkönkäyttö on vaihdellut eri vuosina. Löydät tiedot sekä lukuina että graafisesti pylväinä Omat sivut -palvelun kohdasta Lukemaselailu. Myös kerros- ja rivitaloasukkaat, jotka tavallisesti saavat sähkölaskun harvemmin, voivat tarkistaa kulutuslukemat vaikka joka kuukausi.

Lue lisää Omat sivut -palvelusta

 

Sähkönkäyttöraportti sähkölaskun liitteenä

Energiankäyttöraportin lähettäminen on lakisääteinen. Loiste lähettää raportin sähkölaskun mukana kerran vuodessa. Jos olet valinnut e-laskun, saat raportin verkkopankkiin toimitettavan laskun liitteenä.

Sähkönkäyttöraportissa kulutustiedot on esitetty viimeisimmästä mittarinlukemasta 12 kuukauden jaksoissa taaksepäin viimeisten neljän vuoden ajalta. Vertailutaulukoiden avulla omaa sähkönkulutusta voi verrata muihin vastaaviin talouksiin (mm. asukkaiden lukumäärän, asunnon tyypin, ei-sähkölämmitetyn ja sähkölämmitetyn asunnon mukaan). Keskimääräisen kulutustiedon lisäksi on annettu säästäväisen käytön kWh-määrä.

Raportissa annetaan myös energiansäästövinkkejä ja nettiosoitteita, joista saa lisätietoa tehokkaasta energiankäytöstä. Yleinen raporttimalli on laadittu kuluttajien, alan toimijoiden ja viranomaisten välisenä yhteistyönä.

 

Selvitä sähköntuhlarit wattivahdilla

Wattivahti on kilowattituntimittari, jolla voit mitata pistotulpalla sähköverkkoon liitettävien kodinkoneiden sähkönkäytön. Tällaisia ovat mm. kylmälaitteet, astian- ja pyykinpesukone, vesisänky ja ilmankostutin. Suoraan sähköverkkoon kytkettyjen laitteiden kuten lieden, sähkökiukaan tai lattialämmityksen sähkönkäyttöä wattivahdilla ei voi mitata.

Wattivahdista on hyötyä mm. silloin, kun harkitset, kannattaako vanha jääkaappi tai pakastin vaihtaa vähemmän sähköä kuluttavaan. Laite on helppokäyttöinen: sen johto kytketään pistorasiaan ja mitattavan laitteen pistotulppa kytketään wattivahdin pistorasiaan.

Useimmat sähköyhtiöt lainaavat wattivahtia maksutta asiakkailleen. Kannattaa soittaa etukäteen, sillä mittarit ovat kysyttyjä. Mittarin mukana saat käyttöohjeen ja tietoja eri laitteiden keskimääräisestä sähkönkäytöstä, johon voit verrata omaa mittaustulostasi.

Jos asut Loisteen verkkoalueella, voit varata wattivahdin Kajaanin palvelutoimistostamme.