HJK tähtää hiilineutraaliksi jalkapalloseuraksi

Tavoitteena hiilineutraali HJK

HJK:n ja energiayhtiön Loisteen yhteistyössä on keskiössä ympäristöohjelma, jonka tavoite on, että Helsingin Jalkapalloklubin edustusjoukkueet ovat täysin hiilineutraaleja vuoteen 2025 mennessä. Jo tällä kaudella 2020 kaikki HJK:n Veikkausliigan ja Naisten Liigan kotiottelut Bolt Arenalla ovat hiilineutraaleja. HJK:n ympäristövastuusta ja -ohjelmasta lisää HJK:n nettisivuilla.

Osana ohjelmaa kaikilla HJK:n hallinnoimilla kentillä siirryttiin ympäristöystävällisen Loiste Puhdas -sähkön käyttöön tammikuussa 2020.
 

Tavoite kaudelle 2020

Tavoite on jo kauden 2020 aikana vähentää kotiottelutapahtumien aiheuttamia päästöjä 20 %:a ja hyvittää loput päästöistä CO2Eston toimesta EU:n päästökaupan kautta. Hiilineutraaliuteen pääseminen vaatii paljon tekemistä ja siksi ympäristöohjelman tavoiteaikataulu on laadittu pitkälle tulevaisuuteen.

– Ilman kunnianhimoisia tavoitteita asioita ei tapahdu. Haastamme nyt paitsi itsemme, myös kaikki yhteistyökumppanimme vähentämään päästöjään kaikissa toiminnoissaan, kuten esimerkiksi ravintolatoiminnassa ja jätehuollossa. Yhdessä Loisteen kanssa rakennamme myös mallin, jonka avulla Bolt Arenan muutkin tapahtumanjärjestäjät voivat halutessaan järjestää hiilineutraalin tapahtuman, HJK Helsingin toimitusjohtaja Aki Riihilahti sanoo.
 

Ensimmäinen hiilineutraali ottelu onnistui yli odotusten

Hiilineutraalia ottelutapahtumaa testattiin 2019 syksyllä, kun Klubi kohtasi FC Interin lokakuussa Helsingissä. Ottelun hiilijalanjäljestä tehtiin selvitys ja siitä aiheutuneet päästöt hyvitettiin. Yleisöä kannustettiin saapumaan paikan päälle kävellen, pyöräillen tai julkisilla. Tapahtuman vastaanotto oli niin hyvä, että päätös ottelutapahtumien päästöjen vähentämisestä päätettiin laajentaa koskemaan koko seuraavaa kautta, myös naisten otteluiden osalta.

– Olemme huomanneet yritysten ja tapahtumajärjestäjien kiinnostuneen viime aikoina vahvasti ilmastoasioista ja erityisesti hiilijalanjäljen hyvittämisestä. Yhteishankkeemme hiilineutraaleista ottelutapahtumista on hieno ja konkreettinen esimerkki Loisteen tuotteista ja palveluista, joiden avulla yritys voi edistää vastuullisuuttaan ja ympäristöystävällisyyttään hiilineutraaliuteen asti.  Keväällä 2019 teimme tutkimuksen, miten suomalaiset suhtautuvat ilmastonmuutokseen, erityisesti energia-alan näkökulmasta ja sen mukaan 76 % suomalaisista pitää ilmastonmuutosta vakavan uhkana, energiayhtiö Loisteen liiketoimintajohtaja Ulla Leppä kertoo.

Ympäristöohjelmasta lisää toukokuun HJK Insightissa. Tavoitteiden toteutumista voi helposti seurata HJK:n ympäristövastuun sivuilla.

– Urheiluseurana vaikutamme niin monen ihmisen arkeen, että meidän täytyy myös kantaa vastuuta yhteisistä asioista, kiteyttää Aki Riihilahti.