HJK ja energiayhtiö Loiste järjestävät hiilineutraalin jalkapallo-ottelun

loistelappi, sähkömyynti

Helsingin Jalkapalloklubi ja energiayhtiö Loiste kannustavat kaikkia urheilun ystäviä ympäristöystävällisiin tekoihin järjestämällä hiilineutraalin Veikkausliiga-ottelun. HJK–FC Inter-matsi pelataan sunnuntaina 6.10. Telia 5G Areenalla Helsingissä, ja siitä syntyvät päästöt kompensoidaan kokonaan.

 

Yhdestä HJK:n kotiottelusta syntyy noin 9,6 tonnin hiilidioksidipäästöt, selviää CO2Esto Oy:n tekemästä laskelmasta.

  • noin puolet päästöistä syntyy ruoasta ja juomasta
  • reilu kolmannes yleisön ja vierasjoukkueen matkoista
  • loput noin 15 prosenttia energiankulutuksesta, jätehuollosta ja materiaaleista

Päästöt hyvitetään päästökaupan kautta CO2Eston toimesta. Yleisöä kannustetaan saapumaan otteluun jalan, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Paikan päällä Telia 5G Areenalla on ilmastoseinä, johon katsojat voivat kirjoittaa omia ilmastolupauksiaan.

”Myös meillä on velvollisuus näyttää esimerkkiä. Ilmastonmuutoksen vastainen työ vaatii tekoja meiltä kaikilta, ja järjestämällä hiilineutraalin pelin haluamme kannustaa kannattajiamme, muita liigajoukkueita ja kaikkia urheilun ystäviä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja. Osana ympäristövastuuohjelmaamme me HJK:ssa teemme toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Seuraamme esimerkiksi reaaliajassa sähkön ja lämmön kulutusta kentillä ja hallissa, ja pyrimme mahdollisimman vähäiseen hukkakulutukseen”, HJK Helsingin toimitusjohtaja Aki Riihilahti sanoo.

Hiilineutraalin ottelun sponsorina toimivan energiayhtiö Loisteen alkuvuonna teettämän tutkimuksen* mukaan 71 prosenttia suomalaisista on muuttanut kulutus- tai käyttäytymistottumuksiaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi: 41 prosenttia on vähentänyt punaisen lihan syömistä, 32 prosenttia oman auton käyttöä, 25 prosenttia lentomatkustamista ja 1 prosentti hankkinut sähköauton. Eniten vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnasta suomalaiset sälyttävät suurille valtioille (74 %), mutta jo toisena itselleen eli tavallisille ihmisille (72 %).

”Suomalaiset ovat omassa arjessaan ja valinnoissaan puuttuneet päättäväisesti ilmastonmuutoksen luomaan uhkaan. Hiilineutraalilla urheilutapahtumalla haluamme kannustaa ihmisiä edellyttämään ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Erityisen hienoa on energiayhtiön näkökulmasta on, että voimme yhdessä HJK:n kanssa tehdä konkreettisia ilmastotekoja ja pienentää hiilijalanjälkeä. Samalla viemme ilmastotietoa positiivisella tavalla kaikille niille, joita ilmastonmuutos tutkimuksemme mukaan erityisesti huolestuttaa”, Loisteen liiketoimintajohtaja Ulla Leppä sanoo. 

Hiilineutraali jalkapallo-ottelu HJK ja Loiste

Kuva: Jussi Eskola

*Energiayhtiö Loisteen tilaama tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen Internetpaneelissa ja siihen vastasi 1 048 täysi-ikäistä suomalaista 23.–28.1.2019. Aineisto on painotettu sukupuolen, iän ja asuinpaikkakunnan mukaan väestöjakaumaa vastaavaksi.