Lyyli-myrskyn aiheuttamat sähkökatkot selvitetty

 

MEDIATIEDOTE 25.5.2015 klo 11.00                

Lauantaina iltapäivällä kehittynyt puuskatuuli aiheutti ennätyksellisen määrän puiden kaatumisia sähköjohdoille Kainuussa. Tuulet laantuivat lauantai-iltana ja korjaustyöt jatkuivat myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Kaikkiaan puuskatuulen johdoille kaatamat puut aiheuttivat keskeytyksiä yli 50 johtolähdöllä. Sähkökatkoja oli kaikissa verkkoalueen kunnissa ja ne koskivat enimmillään noin 16 000 asiakasta. Tällä hetkellä ilman sähköä olevia kohteita ei ole tiedossa. Sähköttömiä kohteita voi kuitenkin vielä löytyä, kun asiakkaat käyvät tarkistamassa kesämökit tai kiinteistöt, joissa ei vakituisesti oleskella.

Korjatut vauriot ovat koskeneet tasaisesti koko verkkoaluetta Kuhmoa lukuun ottamatta, joka selvisi tällä kertaa vähimmällä. Vian aiheuttajat ovat olleet enimmäkseen yksittäisiä puita tai muutaman puun ryppäitä. Joitakin pidempiä korjausta vaativia johto-osia on löytynyt Ylä-Kainuusta. Korjaustöissä oli yhteensä noin 75 henkilöä ja töitä jatkettiin pienjännitevikojen korjauksella vielä myöhään sunnuntai-iltana. Jatkokorjauksessa ovat myrskyn aikaan tilapäisin ratkaisuin korjatut kohteet sekä jatkossa esille tulevat pienjännitejohtojen vikakohteet, jotka paljastuvat johtopartiointien ja asiakasilmoitusten tuloksena.

Viimeiset pienjänniteviat saatiin hoidettua sunnuntain ja maanantain välisenä yönä puolenyön aikaan. Jälkikorjauksia riittää vielä lähiviikoillekin.  Helikopteri partioi Ylä-Kainuussa ja verkkoalueen länsiosassa maanantain ja tiistain aikana paikallistamassa linjoille kaatuneita ja kallistuneita puita.

Keskijänniteverkon viat havaitaan sähköverkon käytönvalvontajärjestelmästä, mutta yksittäisten pienjännitevikojen osalta saamme tiedon asiakkaiden vikailmoitusten avulla. Sen vuoksi sähköt onkin hyvä käydä tarkastamassa kesämökeistä ja muista kiinteistöistä, joissa ei asuta vakituisesti ja tarvittaessa ilmoittaa sähköttömyydestä tai linjoille kaatuneista puista vikailmoituspalveluun

p. 0800 9 2500 (maksuton).

Lisätietoja antaa suunnittelupäällikkö Seppo Mäkelä, puhelin 010 226 1476.