Suurhäiriöihin varaudutaan jo sähköverkkoa suunniteltaessa ja rakentaessa

 

MEDIATIEDOTE 7.9.2017

Loiste Sähköverkon alueella ei ole ollut tänä vuonna vielä yhtään suurhäiriötilannetta. Sähkökatkoja ilmenee varsinkin kovan tuulen, ukkosten, runsaiden lumisateiden ja tykkylumen aikaan. Yleensä sähkö palautuu parissa tunnissa, mutta joskus poikkeukselliset sääolot aiheuttavat suurhäiriön, jolloin viankorjaus voi kestää pidempään.

Ilmastolliset riskitekijät huomioidaan mahdollisimman pitkälle jo sähköverkkoa suunniteltaessa ja rakentaessa. Loisteen Sähköverkon lumisella ja metsäisellä alueella on käytössä mm. pidemmät pylväät ja pylväitten välit rakennetaan lyhemmiksi kuin ennen. Linjoja siirretään metsästä tien viereen, jolloin huolto ja korjaus ovat tehokkaampaa.

Vikoja ennakoidaan ja vähennetään myös säännöllisillä sähköverkon tarkistuksilla, huolto- ja kunnossapitotöillä sekä linjojen raivauksilla.

Kuluvan vuoden aikana Loiste Sähköverkon alueella on vältytty vielä kokonaan suurhäiriötilanteilta. Viime vuonna 2016 suurhäiriöitä oli kuusi kappaletta. Yli vuosikymmenen jatkuneella investointiohjelmalla säästä johtuvia jakeluverkon häiriöitä on onnistuttu vähentämään.

– Suurhäiriöksi määrittelemme joko yksittäisen rintamamyrskyn, jolloin on useita tuhansia asiakkaita ilman sähköä sekä useita yhtäaikaisia ukkospuuskia tai pitkäkestoisen lumikuormaongelman, jolloin verkkoalueellamme on satoja asiakkaita ilman sähköä pidemmän aikaa. Vikoja voi aiheutua myös voimansiirtojärjestelmän häiriöistä, joihin sähköyhtiö ei voi vaikuttaa, käyttöpäällikkö Ismo Reinikka sanoo.

– Pahimpia ovat yllättävät rakenteelliset tai tekniset viat, joihin emme pysty täysin varautumaan. Esimerkiksi heinäkuussa 2016 ukkosen sytyttämästä Hyrynsalmen päämuuntajapalosta tuli ennakoimaton suurhäiriö aiheuttaen Suomussalmelle ja Hyrynsalmelle pahimmillaan viiden tunnin sähkökatkon noin 9000 asiakkaalle. Vastaavanlaista vikaa ei ole meidän sähköverkossa ollut viimeiseen 50 vuoteen.

Loiste Sähköverkon käyttökeskus valvoo sähköverkkoa 24/7 ja seuraa samalla sääennustetta. Ilmatieteenlaitoksen Luova-tiedotteen perusteella arvioidaan, kuinka vahvasti varaudutaan mahdolliseen tulevaan suurhäiriöön.

– Tarvittaessa varaamme lisää urakoitsijan työvoimaresursseja, metsureita, helikoptereita, metsäkoneyrittäjiä, asiakaspuheluihin vastaajia, käyttökeskusoperaattoreita, teknisiä asiantuntijoita sekä resurssien ohjaajia.

 

10 vuoden aikana pahimmat suurhäiriöt Loiste Sähköverkko Oy:n alueella

Veera        04.08.2010    Sähköttä yli 14 000 asiakasta, myrsky

Valtteri      25.01.2013    Sähkönjakelukeskeytyksiä noin 25 000 asiakkaalle, lumikuormat linjoilla

Lyyli          23.05.2015    Sähkönjakelukeskeytyksiä noin 16 000 asiakkaalle, myrsky

Keskeytysaika per asiakas

Keskijännitevikojen määrä

 

Lisätietoja

Ismo Reinikka, käyttöpäällikkö, puhelin 050 589 2104 ismo.reinikka@loiste.fi

Ohjeita sähkökatkoon varautumisesta kotona ja maatiloilla