Ukkoskuurot ovat aiheuttaneet sähkökatkoja


Loiste Sähköverkko Oy:n mediatiedote 29. heinäkuuta klo 10.30

Tämän vuoden pahimmat ukkoset iskivät eilen Kainuuseen. Keskijänniteverkon vikoja tuli noin 20 ja pienjänniteverkon vikoja vielä jonkin verran enemmän. Viimeisenä sähköt saatiin Maanselkään Sotkamoon klo 01.45.

Pahin vika sattui Fingridin omistamaan kantaverkkoon klo 16.20 ja aiheutti noin 11 minuutin keskeytyksen Loisteen pohjoiseen ja itäiseen sähköverkkoon. Asiakkaita tällä alueella on noin 18 800.

Pisimmät katkot johtuivat ukkosen särkemistä muuntajista. Ukkonen hajotti yhteensä viisi muuntajaa ja muuntajan vaihto kesti noin kuusi tuntia. Vaurioituneita muuntajia oli mm. Ammeniemessä Kajaanissa, Iso Lamujärvellä Pyhännällä ja Suomussalmella.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Kainuuseen kehittyy tänään iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Loiste Sähköverkko valmistautuu uusiin sähköhäiriöihin.

*

160 asiakasta vielä ilman sähköä

Mediatiedote 28.7.2014 klo 21.30

160 asiakasta oli  ilman sähköä Loisteen verkkoalueella klo 21 aikaan. Sähkövikoja on edelleen kaikissa verkkoalueen kunnissa ja noin 15 vikaa on vielä korjaamatta. Pisimmät sähkökatkot ovat kestäneet alle viisi tuntia. Korjausennusteen mukaan viimeiset viat saadaan korjattua ensi yönä kello 02:een mennessä, ellei uusia vikoja ilmaannu.

Jos kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti sähkökatkon jälkeen, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, syynä saattaa olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Katkaise silloin sähköt heti pääkytkimestä ja ota yhteys valvomon maksuttomaan numeroon 0800 9 2500. Nollajohtimen katkeaminen voi aiheuttaa laitevaurioita, tulipalon ja pahimmillaan sähköiskun vaaran.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan uusia ukkosia on luvassa Kainuuseen huomenna ennen puoltapäivää.

*

Ukkoskuurot ovat aiheuttaneet sähkökatkoja kaikissa verkkoalueen kunnissa

Mediatiedote 28. heinäkuuta 2014 klo 19.00

Kainuuseen yltäneet ukkoskuurot ovat aiheuttaneet sähkökatkoja kaikkiin toimialueen kuntiin. Lisäksi Loisteen sähköverkkoon syöttävään Fingridin kantaverkkoon tuli vika, joka pimensi koko Ylä-Kainuun ja Kuhmon noin klo 16.20. Sähköt saatiin palautettua noin 15 minuutissa.

Illalla kello 19 aikaan on vielä yli 750 asiakasta ilman sähköä. Kaikkiaan sähkökatkot ovat koskeneet tänään noin 5 000 asiakasta. Ukkonen on aiheuttanut yli 10 keskijänniteverkon ja myös kymmeniä pienjänniteverkon vikoja Loisteen sähköverkkoon. Korjausennusteen mukaan viimeiset viat saadaan korjattua ensi yönä kello 02:een mennessä.

Maastossa vikoja korjaamassa on lähes 20 verkostourakoitsijan asentajaa. Lisäksi valvomossa ja asiakaspalvelussa on töissä illan ja tarvittaessa yön aikana kymmenkunta henkeä.

Havaituista vikapaikoista kuten sähköjohdoille kallistuneista puista pyydetään ilmoittamaan Loisteen maksuttomaan vikailmoitusnumeroon 0800 9 2500. Lisäksi sähkönkäyttäjien on hyvä käydä tarkastamassa sähköt kesämökeistä ja muista kiinteistöistä, joissa ei asuta vakituisesti.

Häiriötilanteen kehittymistä voi seurata ajantasaisesta keskeytysinfopalvelusta Loisteen internet-sivuilta.

*

Ukkosmyrsky katkoi sähköjä sunnuntaina – Uusi ukkosrintama tulossa

Mediatiedote 28. heinäkuuta 2014 klo 10

Eilinen ukkosmyrsky kaatoi puita sähköjohdoille, rikkoi jakelumuuntajia ja poltti sulakkeita muuntajilta ja yksittäisiltä asiakkailta. Kaikki keskijänniteverkon viat on saatu korjattua, mutta pienjänniteverkon vikoja korjataan parhaillaan vielä Suomussalmella ja Vaalassa. Ilman sähköä on 15 asiakasta. Arvion mukaan korjaus kestää kolme tuntia.

Ennusteen mukaan uusi ukkosmyrsky lähestyy Kainuuta lännestä päin.  Loisteen valvomo kehottaa maaseudulla olevia asiakkaitaan vääntämään sähkön pääkytkimen nollille, kun salamointi alkaa.

Keskijänniteverkon viat havaitaan sähköverkon käytönvalvontajärjestelmästä, mutta yksittäisten pienjännitevikojen osalta saamme tiedon sähköjen puuttumisesta asiakkaiden vikailmoitusten avulla. Sen vuoksi sähköt onkin hyvä käydä tarkastamassa kesämökeistä ja muista kiinteistöistä, joissa ei asuta vakituisesti ja tarvittaessa ilmoittaa sähköttömyydestä tai linjoille kaatuneista puista vikailmoituspalveluun p. 0800 9 2500 (maksuton).

*
Lisätietoa:
Keskeytysinfopalvelu

Varaudu sähkökatkoihin

Sähkökatkon aikana