Hiilineutraali jalkapallo-ottelu HJK ja Loiste

HJK:n hiilineutraali jalkapallo-ottelu

Helsingin Jalkapalloklubi ja energiayhtiö Loiste järjestivät yhteistyössä hiilineutraalin Veikkausliiga-ottelun. HJK–FC Inter-matsi pelattiin sunnuntaina 6.10. Telia 5G Arenalla Helsingissä, ja siitä syntyvät päästöt kompensoitiin eli hyvitettiin kokonaan. Pelistä muodostuneeksi hiilijalanjäljeksi laskettiin 9 600 kg CO2e.

Vertailun helpottamiseksi kerrottakoon, että keskiverron suomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO2e vuodessa.

”Myös meillä on velvollisuus näyttää esimerkkiä. Ilmastonmuutoksen vastainen työ vaatii tekoja meiltä kaikilta, ja järjestämällä hiilineutraalin pelin haluamme kannustaa kannattajiamme, muita liigajoukkueita ja kaikkia urheilun ystäviä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja. Osana ympäristövastuuohjelmaamme me HJK:ssa teemme toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Seuraamme esimerkiksi reaaliajassa sähkön ja lämmön kulutusta kentillä ja hallissa, ja pyrimme mahdollisimman vähäiseen hukkakulutukseen”, HJK Helsingin toimitusjohtaja Aki Riihilahti sanoo.
 

Mistä HJK:n jalkapallo-ottelun hiilijalanjälki muodostui?

HJK - Inter -pelin hyvitetty hiilijalanjälki oli 9,6 tonnia CO2e ja se muodostui seuraavasti:

38 % yleisön ja vierasjoukkueen matkat: Matkustuksen osalta eriteltiin omilla autoilla ja yhteiskuljetuksilla saapuneiden määrät sekä selvitettiin matkojen keskiarvoiset pituudet.

48 % ruoka ja juoma: Ruoan ja juoman kulutuksessa tarkasteltiin mm. myyntimääriä sekä lihan osuutta syötävästä ruuasta.

14 % energia, jätehuolto ja materiaalit: Energian osalta arvioitiin sähkönkulutusmäärä, jätehuollossa muodostuvan jätteen kilomäärä ja materiaalit.

Ottelu haluttiin julkaista hiilineutraalina jo itse ennen tapahtumaa, joten laskennassa hyödynnettiin vuoden 2018 keskiarvoisen pelin sähkön-, ruuan- ja juomankulutusmääriä sekä kävijätutkimuksen avulla saatuja tilastotietoja. Niiden pohjalta arvioitiin hiilijalanjäljen määrä. Laskennan suoritti päästöihin erikoistunut Co2Esto.